Dostupni linkovi

Grenel pozdravio izbor nove kosovske vlade


Ričard Grenel
Ričard Grenel

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell pozdravio je izbor nove vlade Kosova.

"Pozdravljamo novu vladu Kosova i radujem se partnerstvu sa njom na obnovi dijaloga sa Srbijom", saopšteno je iz njegovog ureda nakon što je u sredu (3. juna) Kosovo dobilo novu vladu.

I Američka ambasada u Prištini čestitala je na “mirnom izboru nove vlade”.

"Radujemo se nastavku saradnje sa Hotijevom vladom kako bi doprineli važnom radu na miru, pravdi, prosperitetu, uključujući i napore za jačanje regionalnih odnosa i borbe protiv COVID-19", saopšteno je iz Ambasade.

Novu Vladu Kosova vodi Avdulah Hoti (Avdullah Hoti) iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji je bio zamenik premijera u prethodnoj koalicionoj vladi DSK i Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija (Albin Kurti).

Kurtijeva vlada oborena je 25. marta, 52 dana od njenog formiranja, na zahtev koalicionog partnera - DSK usled nesuglasica oko mera preduzetih tokom pandemije COVID-19 i odnosa sa SAD-om.

Novoizabrani premijer Hoti izjavio je da je jedan od prioriteta nove vlade Kosova preuzimanje ustavnih odgovornosti za dijalog sa Srbijom, u saradnji sa EU i SAD, ali "ne dopuštajući promenu granice ili razmenu teritorija".

Hoti je dodao da je je uloga EU i SAD nerazdvojiva u tom procesu i da se oni moraju uključiti u postizanje sporazuma i u njegovo sprovođenje.

"Nemamo dilema sa Amerikom ili nekim drugim. Za nas, partnerstvo sa SAD nema alternativu", dodao je Hoti.

XS
SM
MD
LG