Dostupni linkovi

Kurti za RSE: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova


Aljbin Kurti: Novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna

Bivši premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna.

Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) pojasnio da je odluka nezakonska jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.

“Umesto da ovaj sud bude najviši sud u Republici, on je sud kulminacije jedne zarobljene države”, kazao je Kurti.

On je takođe dodao da je odluka Suda za njegovu partiju neprihvatljiva.

Za Vladu je kazao da je nezakonska zato što ju je “kroz Skupštinu prokrijumčario predsednik (Hašim Tači, Hashim Thaci).

Takođe je kazao i da je uvek spreman na dialog, ali da taj proces treba da bude ravnopravan.

“Treba da razgovaramo o tome šta treba da diskutujemo. Nisam za neprijateljstvo ali ni za servilnost, ja sam za partnerstvo i savezništvo sa EU i SAD, sa NATO-om a posebno sa Nemačkom. Ali, ne mogu da podlegnem niti da se predam na nešto što kaže ambasador Grenel, samo zato što mu je Vučić rekao u Beogradu ta ja na to pristanem. To je predaja. Dijalog pod uslovima neprijatelja je predaja. Ja to nikad neću da uradim”, poručio je Kurti.

Kurti je kazao da će njegov pokret da nastavi sa borbom unutar i van Skupštine, a kao rešenje vidi jedino nove izbore.

„To je slaba, kratkotrajna vlada, ali mi ćemo se pobrinuti da od nje nema velike štete “, dodao je.

Prema rečima Kurtija, protesti su neizbežni, ali oni će biti mirni.

„Mi smo najveća partija na Kosovu, prvi smo, glavni i najjači politički subjekat u Republici Kosovo. Prema tome, mislim da sa jednom ovako slabom vladom, ovako snažna opozicija koju čine pokret Samoopredeljenje i ko god drugi, naglašavajući tu posebno predsednicu Skupštine Osmani (Vjosa), bez sumnje da ima sva potrebna sredstva za potrebne rezultate, a to su novi izbori i skraćivanje veka nezakonskoj vladi“, naveo je Kurti.

RSE/Video, 3. juni 2020.
Protest i pozivi na prevremene izbore u danu biranja nove Vlade Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Kurti je kazao da ova „ilegalna vlada i frustrirani predsednik ne smeju da postignu sporazum sa Srbijom“.

„Oni znaju da kakav god sporazum postigli, eventualno neće vredeti koliko sam papir na kojem je tekst sporazuma i boja kojom će da se potpišu. Tako da, oni ne smeju da postignu sporazum sa Srbijom. Ova vlast nema kapaciteta da se suoči sa Srbijom i nema legitimitet da vodi dijalog sa njom“, naveo je Kurti, dodajući da i ukoliko se sporazum postigne on će biti „potpuno nevažeći“.

Vlada Aljbina Kurtija oborena je 25. marta na zahtev njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji je sada na čelu nove vlade izabrane 2. juna.

Do izbora nove vlade je došlo nakon što je Ustavni sud ocenio ustavnim dekret predsednika Kosova Hašima Tačija o određivanju Avdulaha Hotija (Avdullah) iz drugoplasiranog DSK-a za novog premijera Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG