Dostupni linkovi

Kurspahić: Uzbuna u 'Globalnom selu'


Željko Komšić i Justin Trudeau
Željko Komšić i Justin Trudeau

Piše: Kemal Kurspahić

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Ne treba da čudi što je najnovija vijest iz Kanade, o tome da se premijer te zemlje Džastin Trudo (Justin Trudeu) podvrgao samoizolaciji nakon što je njegova supruga nakon povratka s predavanja koje je održala u Londonu osjetila simptome korona virusa, imala poseban odjek u Bosni i Hercegovini: Trudo se prošle nedjelje sastao i – uz srdačan stisak ruke – fotografisao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Susret je u domaćim medijima dobio i odjek "istorijskog događaja" kao prvi susret na najvišem nivou predstavnika te dvije države.

Sada se o tome govori u kontekstu svjetske pandemije koja nikoga ne štedi iako, u ovom slučaju, nije bilo neposredne opasnosti "razmjene virusa": susret se, naime, dogodio prije nego što se prva dama Kanade u srijedu vratila s puta u Englesku.

Mnogo kritičniji "bliski susret posebne vrste" imali su prošlog vikenda američki predsjednik i potpredsjednik Donald Tramp (Trump) i Majk Pens (Mike Pence): u Trampovom luksuznom klubu Mar-a-Lago na Floridi fotografisali su se s predstavnikom za štampu brazilskog predsjednika Žaira (Jair) Bolsonarea, Fabiom Vajngartenom (Wajngarten), koji je takođe bio u Mar-a-Lagu.

Portparol je po povratku u Brazil testiran i potvrđeno je da je zaražen korona virusom. Bijela kuća saopštava da Tramp i Pens nemaju simptome koji bi zahtijevali testiranje.

Donald Tramp (lijevo), Žair Bolsonaro (desno) i njegov predstavnik za štampu Fabio Vajngarten (drugi slijeva), Florida
Donald Tramp (lijevo), Žair Bolsonaro (desno) i njegov predstavnik za štampu Fabio Vajngarten (drugi slijeva), Florida

Ali, epizoda iz Trampovog ljetnikovca značajna je u kontekstu Trampovog nošenja s epidemijom korona virusa.

On je od prvih izvještaja o izbijanju epidemije u Kini doživljavao korona virus kao test njegovog liderstva i nastojao je da umanji težinu krize: govorio je kako COVID-19, bolest koju izaziva ovaj virus, nije gora od sezonske gripe; osuđivao je kritiku svog odgovora na zdravstvenu prijetnju kao prevaru; odbacivao medijsku kritiku kao zavjeru da se uništi njegovo predsjednikovanje; posebno je kao primjer liderstva u nošenju s krizom, isticao zabrane putovanja u Ameriku iz Kine, Koreje i dijelova Italije sve do objave u srijedu uveče zabrane putovanja iz Evrope.

Pokazalo se, kao i u ranijim epizodama njegovog projekta "prvo Amerika", kao što su raskidi međunarodnih sporazuma o klimatskim promjenama, iranskom nuklearnom programu, slobodnoj trgovini ... – da globalni izazovi traže i globalni odgovor i da ni najmoćnija zemlja ne može da se nosi s njima u izolaciji od svih ostalih.

U slučaju pandemije s korona virusom, zabrana dolazaka u Ameriku iz zemalja u kojima je kriza počela nije mogla da spriječi širenje epidemije unutar samih Sjedinjenih Država: od prvog žarišta zaraze u području Sietla (Seattle) u državi Washington na Zapadnoj do stavljanja u karantin cijelog njujorškog predgrađa Nju Rošel (New Rochelle) na Istočnoj obali.

Predsjednikovo umanjivanje razmjera epidemije, s tvrdnjama kako su opasnosti da ćete biti zaraženi "vrlo, vrlo male", nije moglo da spriječi širenje krize koja je eskalirala s proglašenjem vanrednog stanja u više država; raspuštanja škola i univerziteta; otkazivanja javnih skupova i putnih i turističkih angažmana; sve do prekida tradicionalno uzbudljivih takmičenja kao što je završnica NBA lige i "martovsko ludilo" sa završnicom univerzitetske košarkaške sezone i najnovije objave da se otkazuje i završnica hokejaške lige i tek započeti MLS šampionat u fudbalu.

U tim manifestacijama globalne pandemije, nasuprot uvjeravanja svog predsjednika kako "smo vidjeli dramatično manje slučajeva virusa u Sjedinjenim Državama nego što je sada prisutno u Evropi" i njegove kritike Evropske unije koja je "propustila da preduzme iste mjere i ograniči putovanja iz Kine i drugih vrućih žarišta", Amerika se iz dana u dan suočava s krizom nepredvidivih razmjera.

Vizija Amerike kao "svijetlećeg grada na brdu" iz oproštajnog govora bivšeg predsjednika Ronalda Regana (Reagan) 11. januara 1989. u suočavanju s globalnom zdravstvenom krizom 2020. godine upućuje na njeno manje euforično pozicioniranje u kontekst "Globalnog sela".

Tu ideju – kako smo u vrijeme širenja novih mogućnosti komuniciranja svi postali dio najbližeg susjedstva – lansirao je još 1964. godine teoretičar medija i komunikacija Maršal Mekluan (Marshall McLuhan) prije nego što je došla Internet revolucija koja povezuje ljude preko svih rasnih, vjerskih, geografskih, idejnih i kulturoloških ograničenja.

Primjer?

Očaj američkih ljubitelja "najvažnijih sporednih stvari" isti je kao i očaj bosanskohercegovačkih ljubitelja fudbala zbog neizvjesnosti nad željno očekivanim utakmicama doigravanja za odlazak na Evropski šampionat 26. marta protiv Sjeverne Irske i – u slučaju pobjede – 31. marta s Republikom Irskom u Zenici.

Briga za dobrobit našeg Miralema Pjanića, koji se sa cijelom ekipom Juventusa našao u karantinu zbog zaraze jednog od saigrača, ista je kao i briga za dobrobit igrača i navijača otkazanih vrhunskih sportskih nadmetanja u Americi.

Po tome smo bliži nego što često uviđamo u našem zajedničkom "Globalnom selu".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG