Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump odlučio da se SAD povuku iz Pariskog sporazuma


Američki predsjednik Donald Trump odlučio je da se povuče iz Pariskog klimatskog sporazumA, izvjestili su Fox News i Axios news, citirajući neimenovane izvore, a prenosi Reuters.

Trump je ranije nazivao globalno zagrijavanje "obmanom", odbijajući da podrži ovaj sporazum na summitu Grupe 7 (G7) najrazvijenih država prošle subote uz poruku da mu treba još vremena za donošenje odluke. Potom je u tweetu poručio da će odluku objaviti ove sedmice.

Nakon što su agencije objavile vijest da će se povući iz sporazuma o klimatskim promjenama Trump je na Twitteru napisao da će odluku objaviti narednih dana.

Sporazum, koji su dogovorili skoro 200 zemalja u Parizu 2015., ima za cilj da ograniči globalno zagrijavanje smanjujući korištenje karbon dioksida i emisije drugih fosilnih goriva. Prema sporazumu SAD i drugi su se obavezali na ukidanje emisije štetnih gasova između 26 i 28 posto u periodu 2005-2025.

I Bijela kuća je međuvremnu saoptila da očekuju da će se predsjednik Trump narednih dana objaviti odluku o polvlačenju iz sporazuma.

CNN je pak objavio da će se Trump u toku dana susresti sa američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom koji podržava Pariski klimatski ugovor.

Axios News kaže da su detalji povlačenja dogovoreni sa timom koji uključuju i adminstratoru EPAća, američke agencije za okolinu, Scotta Pruitta.

SAD imaju izbor između formalnog povlačenja koje može trajati tri godine ili napustiti UN sporazum na osnovu kojeg je postignut Pariski dogovor, što će biti brže ali ekstremnije, navodi Axios.

Na odluku o povačanju uticalo je i pismo 22 republikanska senatora, uključujući i lidera većine, Mitcha McConnella, koji su pozvali da se izađe iz sprazuma o klimatskim promjenama, navodi ovaj medij.

Bivši američki predsjednik Barack Obama, koji je pomogao u postizanju Pariskog sporazuma prošle je sedmice tokom puta u Evropu hvalio ovaj dogovor.

U međuvremenu su reagovali zvaničnici EU i Kine koji su ponovili da ostaju pri obavezama iz Pariskog klimatskog sporazuma bez obzira na odluku SAD, prenosi Reuters.

Francuski ambasador u SAD, Gerard Araud je takođe na Twitteru reagovao, porukom da je "Pariski sporazum politički ugovor i da on ne utiče na američki suverenitet"

"Nacionalna posvećnost je dobrovoljna i ona se može mijenjati" napisao je ambasador Araud uz poruku da su velike američke korpoacije iskazale podršku sporazumu o klimatskim promjenama.

XS
SM
MD
LG