Dostupni linkovi

Supruga kanadskog premijera zaražena korona virusom


Justin Trudeau i Sophie Gregoire Trudeau
Justin Trudeau i Sophie Gregoire Trudeau

Supruga kanadskog premijera Justina Trudeaua, Sophie, pozitivna je nakon testiranja na korona virus. Premijer Kanade će se, kako je objavio, izolirati i raditi od kuće.

Prema prvim informacijama ona ima blage simptome, ali premijer Trudeau je najavio kako će se izolirati na dvije sedmice.

Sophie Gregorie-Trudeau je 11. marta osjetila simptome nakon angažmana u Velikoj Britaniji.

CNN navodi da prema savjetu kanadskih ljekara, premijer Trudeau neće biti testiran s obzirom da nema nikakvih simptoma. On će nastaviti sa svojim dužnostima i planira se 13. marta obratiti Kanađanima.

"Iz istog razloga, ljekari kažu da nema rizika za one koji su u posljednje vrijeme bili s njim u kontaktu", saopšteno je iz njegove kancelarije.

U Kanadi je registrovano više od 100 slučaja zaraze, a nije prijavljen nijedan smrtni slučaj.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić vratio se u BiH nakon višednevne posjete Kanadi, gdje se sastao s predstavnicima bh. dijaspore i nekoliko kanadskih zvaničnika, među kojima i s premijerom Justinom Trudeauom.

Po povratku iz Kanade, Komšić je odlučio da bude u samoizolaciji, gdje će i ostati dok ne budu završeni testovi njegovog zdravstvenog stanja.

To je potvrdio njegov savjetnik za medije Nihad Habibović, koji je Radiju Slobodna Evropa (RSE) prenio Komšićevu izjavu.

"Ukoliko bude potrebe, uradit ćemo potrebne pretrage i postupati po preporukama koje su izdate od nadležnih institucija. U samoizolaciji smo dok ne uradimo testove", prenio je Habibović.

XS
SM
MD
LG