Dostupni linkovi

Dodik tuži Džaferovića zbog učešća na samitu Krimske platforme


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom parade povodom obeležavanja nacionalnog praznika Republike Srpske u Banja Luci, Bosna i Hercegovina, 9. januara 2022.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom parade povodom obeležavanja nacionalnog praznika Republike Srpske u Banja Luci, Bosna i Hercegovina, 9. januara 2022.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv drugog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića.

Kako je naveo u objavi na svom zvaničnom Tviter profilu tužbu podnosi jer je Džaferović "samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH učestvovao na Samitu međunarodne krimske platforme".


Ističe se kako je u prijavi navedeno da je Džaferović "zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja tako što je postupio protivustavno i protivno Poslovniku o radu ove institucije na nivou BiH i na taj način oštetio Republiku Srpsku".

"Republika Srpska (je) spriječena da u konkretnom slučaju iskaže zvanični stav putem srpskog člana Predsjedništva BiH koji se bira sa teritorije Republike Srpske o ovom važnom pitanju spoljne politike", navedeno je u krivičnoj prijavi.

Iz Tužilaštva BiH su za RSE kazali kako "obično treba par dana da prijava stigne na adresu kako se se potom uzela u razmatranje".

Džaferovićev odgovor

Iz Džaferovićevog kabineta je 22. augusta rečeno da je na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH istog dana odbačen Dodikov prijedlog da Džaferović ne učestvuje na konferenciji Krimske platforme.

Takav potez je objašnjen time što je poziv za učešće na konferenciji Džafereović dobio od Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine. Konferencija je održana 23. augusta.

Na vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine odbijen je i Dodikov prijedlog da BiH zauzme neutralan stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Ranije prijave

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je u maju 2019. podnio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog "izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH".

Dodik je 12. maja te godine na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, izjavio da je "bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH".

Zatražio je od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, “jer je to njihov dan”.

Komšić je podsjetio da je i ranije podnosio slične krivične prijave, uključujući i protiv Dodika.

"Naše pravosuđe je, koje su tada podržali stranci, odbacilo tu krivičnu prijavu, mada su svi nezvaničmo tvdili kako postoje elementi krivičnog djela”, rekao je Komšić u maju 2019.

Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH, odgovoraju na novinarska pitanja tokom boravka u Briselu 30. septembra 2020.
Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH, odgovoraju na novinarska pitanja tokom boravka u Briselu 30. septembra 2020.

Dodik je ranije u više navrata kazao da je najbolje da Predsjedništvo BiH izrazi stav da se BiH po pitanju događanja na istoku Ukrajine ne svrstava na bilo koju stranu.

Druga dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, osudili su rusko priznanje nezavisnosti separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine te kasniju agresiju Rusije na Ukrajinu.

Šta je Krimska platforma?

Krimska platforma je diplomatska inicijativa na kojoj učestvuje veliki broj šefova država i vlada, uključujući sve članice EU i NATO-a. Pokrenuo ju je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski s ciljem poništavanja ilegalne ruske aneksije Krima 2014.godine.

XS
SM
MD
LG