Dostupni linkovi

Dodik: Ukidanje Vojske Republike Srpske je bila greška


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjendištva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske (RS), a “pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH”.

On je rekao da će se do kraja poštovati odluka Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.

“Nećemo dozvoliti da se bilo ko igra tim odlukama Narodne skupštine RS”, kazao je Dodik u banjalučkoj Kasarni "Kozara", na svečanosti obilježavanja Dana trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske RS.

Poštovat će, kaže, i Ustav BiH, ali i dodaje da, što se njega tiče, za pripadnike Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH „vrhovna komanda je u Banjoj Luci“.

Dodik je ustvrdio da „vojska RS živi u srcima i dušama Srba te da će uvijek biti sposobni pripadnici Trećeg pješadinskoj puka Oružanih snaga BiH da brane slobodu RS i njenog naroda“, te da će uvijek stati iza njihovih zahtjeva.

Zatražio je od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, “jer je to njihov dan”.

Cvijanović: Očuvati institucije Republike Srpske

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su svi predstavnici vlasti, bez obzira na kojoj su poziciji, usmjereni na mir, stabilnost, očuvanje kapaciteta i identiteta RS.

Cvijanović je u kasarni u Banjoj Luci rekla da je obaveza da se „čuva herojski put Vojske RS, te RS i njene nadležnosti“.

"Republika Srpska koju svakog dana jačamo počiva na idealima koji su bili utkani u protekli odbrambeno-otadžbinski rat", rekla je Cvijanovićeva koja je pripadnike Trećeg puka pozdravila sa „Pomoz Bog junaci“.

Svečanostima u kasarni „Kozara“, koje su počele predajom raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te intoniranjem himni BiH i RS, među gostima su bili i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin te načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Vulin: RS 'nema svoju vojsku, ali je ima srpski narod'

Ministar odbrane Srbije izjavio je da je Republika Srpska uvijek prioritet politike, Vlade i predsjednika Srbije.

“RS nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku”, naveo je Vulin.

Kako je rekao, “RS su stvorili Srbi i samo Srbi je mogu da izgube”.

“Da nije bilo uporne i hrabre borbe Vojske RS i srpskog naroda, te velike solidarnosti svih Srba gdje god oni živjeli, ne bi se stvorila RS. Ono što je stvoreno u velikog odbrambeno-otadžbinskom ratu ne smije i ne može biti izgubljeno u miru”, ustvrdio je Vulin.

XS
SM
MD
LG