Dostupni linkovi

Zelenski obećava da će vratiti Krim pod kontrolu Ukrajine


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govori 23. augusta tokom Krimske platforme, godišnjeg foruma koji organizira Kijev kako bi osigurao da ruska nasilna aneksija poluostrva ostane u centru pažnje globalne javnosti.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govori 23. augusta tokom Krimske platforme, godišnjeg foruma koji organizira Kijev kako bi osigurao da ruska nasilna aneksija poluostrva ostane u centru pažnje globalne javnosti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će Ukrajina vratiti svoje aneksirano poluostrvo Krim od Rusije na bilo koji način koji smatra ispravnim, ističući da Kijev neće konsultovati druge zemlje prije nego što to učini.

"Krim je bio i jeste Ukrajina", rekao je Zelenski 23. augusta tokom Krimske platforme, godišnjeg foruma koji organizuje Kijev kako bi osigurao da ruska nasilna aneksija poluostrva i njena represija nad građanima koji tamo žive ostaju u centru pažnje.

Lideri desetina zemalja i međunarodnih organizacija učestvovali su u jednodnevnom događaju, uglavnom putem video linkova zbog ruske invazije koja je u toku.

Zelenski je na konferenciji rekao da je vladavina Moskve donijela ekološku štetu, ekonomski pad, socijalnu represiju i militarizam Krimu i crnomorskom regionu.

Rusija je preuzela kontrolu nad Krimom od Ukrajine u martu 2014. nakon svrgavanja predsjednika Viktora Janukovča koji je naklonjen Kremlju mjesec dana ranije. Moskva je pokušala da legitimiše svoju aneksiju montiranim referendumom koji je najmanje 100 zemalja odbacilo kao nezakonit.

U proteklih osam godina Rusija je povećala broj vojnika, opreme i oružja na poluostrvu. Ona je poslužila kao polazna tačka za njenu invaziju na Ukrajinu koju kontroliše Kijev u februaru.

Rusija je lansirala najmanje 750 različitih krstarećih projektila sa Krima na teritorije pod kontrolom Kijeva, uništivši stotine civilnih objekata, uključujući škole, stambene zgrade i bolnice, rekao je Zelenski prisutnima.

"I zato će ponovno uspostavljanje kontrole Ukrajine nad poluostrvom Krim biti istorijski antiratni korak u Evropi", rekao je Zelenski.

Krim je od strateškog značaja za Moskvu jer je dom njene crnomorske flote. Analitičari kažu da će Kijevu biti teško da vrati kontrolu nad poluostrvom.

XS
SM
MD
LG