Dostupni linkovi

Komšić najavio krivičnu prijavu protiv Dodika


Željko Komšić

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je da će ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH (OSBiH).

“Prije nekoliko godina, zbog slične Dodikove namjere vezane za OSBiH, podnio sam krivičnu prijavu zbog počinjenog krivičnog djela kvalifikovanog kao pokušaj izazivanja pobune u OSBiH. Naše pravosuđe je, koje su tada podržali stranci, odbacilo tu krivičnu prijavu, mada su svi nezvaničmo tvdili kako postoje elementi krivičnog djela”, rekao je Komšić.

“Ovo je slična, ako ne i identična situacija, koja ima elemente podsticanja na pobunu u OSBiH, i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču OSBiH, uključujući i zvaničnu uniformu pripadnika OSBiH. U ovom slučaju ja sam spreman postupiti na isti način kao i prije nekoliko godina. Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada - dakle ništa”, naveo je on.

Predsjedavajući Predsjendištva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske (RS), a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH.

“Nadam se da je napokon nekima u Sarajevu, koji su tvrdli da to i nije tako bitno, sada jasno šta zapravo Dodik hoće i koliko je važno da ova zemlja bude, kad-tad, članica NATO saveza”, rekao je Komšić, a saopćeno iz njegovog kabineta.

XS
SM
MD
LG