Dostupni linkovi

Komšić najavio krivičnu prijavu protiv Dodika


Željko Komšić
Željko Komšić

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je da će ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH (OSBiH).

“Prije nekoliko godina, zbog slične Dodikove namjere vezane za OSBiH, podnio sam krivičnu prijavu zbog počinjenog krivičnog djela kvalifikovanog kao pokušaj izazivanja pobune u OSBiH. Naše pravosuđe je, koje su tada podržali stranci, odbacilo tu krivičnu prijavu, mada su svi nezvaničmo tvdili kako postoje elementi krivičnog djela”, rekao je Komšić.

“Ovo je slična, ako ne i identična situacija, koja ima elemente podsticanja na pobunu u OSBiH, i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču OSBiH, uključujući i zvaničnu uniformu pripadnika OSBiH. U ovom slučaju ja sam spreman postupiti na isti način kao i prije nekoliko godina. Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada - dakle ništa”, naveo je on.

Predsjedavajući Predsjendištva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske (RS), a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH.

“Nadam se da je napokon nekima u Sarajevu, koji su tvrdli da to i nije tako bitno, sada jasno šta zapravo Dodik hoće i koliko je važno da ova zemlja bude, kad-tad, članica NATO saveza”, rekao je Komšić, a saopćeno iz njegovog kabineta.

XS
SM
MD
LG