Dostupni linkovi

Krasniqi upozorio na mogućnost domino efekta


Jakup Krasniqi, predsednik Skupštine Kosova
Jakup Krasniqi, predsednik Skupštine Kosova
Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi je govoreći o strategiji o severu Kosova u kontekstu eventualnih planova o njegovoj podeli pomenuo kao reakciju mogućnost domino efekta na delove Srbije u kojima su Albanci većinska zajednica, kaže savetnik i portparol predsednika Skupštine Kosova, Ismet Hajrullahu.

„Predsednik Krasniqi je govoreći o strategiji za sever Kosova izjavio da je u interesu svih institucija Kosova da se pripadnici svih zajednica integrišu u društveni, politički, ekonomski i kulturni život na Kosovu. To se odnosi na sve zajednice, uključujući i srpsku zajednicu koja živi na Kosovu,“
rekao Hajrullahu.

Govoreći o ovoj temi predsednik Parlamenta je kazao da pojedini krugovi još uvek sanjaju o podeli Kosova, kaže Hajrulahu, i dodaje da su takvi snovi doveli region u ratove koji su za nama.

„U tom kontekstu je rekao da svaki vid podele Kosova može imati domino efekat, da može da utiče da i Albanci koji žive u Preševskoj dolini mogu tražiti otcepljenje od Srbije i prisajedinjenje sa Kosovom,“ kaže Hajrullahu.

Ova izjava nije imala za cilj da podstakne građane Preševske doline na otcepljenje od Srbije, podvlači Hajrullahu.

Po njegovom mišljenju, predsednik Skupštine je želeo da upozori krugove koji se zalažu za podelu Kosova da podela nije pitanje o kojem se može razgovarati, jer je Kosovo priznato kao nezavisna država i njene su granice međunarodno priznate.

„Jednostavno to je rečeno da se upozori da svako pomeranje granica može imati ovaj efekat,“
kaže Hajrullahu ističući da je to bio cilj poruke predsednika Skupštine Kosova.

Izjava predsednika Skupštine Kosova KTV je naišla na mnogorbojne reakcije van Kosova.

Pročitajte i ovo:
Aktuelizovana priča o razmeni teritorija
Plan EU za integraciju severa Kosova
Srbi sa Severa neće prihvatiti integraciju
Izazovi strategije za sever Kosova
Strategija ima međunarodnu podršku
Izbori na severu Kosova mogu iskomplikovati situaciju
XS
SM
MD
LG