Dostupni linkovi

Izbori na severu Kosova mogu iskomplikovati situaciju


Arhivski snimak: Izbori na Kosovu
Arhivski snimak: Izbori na Kosovu
Predstavnici institucija Kosova ocenjuju da će se sa posebnom pažnjom i uz konsultacije sa međunarodnim predstavncima pristupiti pripremi održavanja izbora na severu Kosova i da su za institucije Kosova legitimni samo izbori koje organizuju vlasti u Prištini.

Politčki analtičari ocenjuju da izbori na severu Kosova, koje nameravaju da organizuju vlasti u Prištini i Beogradu, mogu da iskomplikuju inicijativu Međunarodne civilne kancelarije (MCK) i Vlade Kosova o uspostavljanju reda i zakona na severu zemlje. Predstavnici Srba sa severa Kosova kažu da će ovdašnji Srbi na poziv Beograda u potpunosti bojkotovati izbore koje organizuju prištinske vlasti.

Portparol predsednika Kosova, Xhavit Beqiri, kaže da se predsednik Kosova konsultuje sa predstavnicima drugih institucija u vezi sa održavanjem izbora za novu opštinu Severna Mitrovica i izbore u drugim opštinama na severu Kosova.

„Odmah nakon što dobije potvrdu od strane Vlade, Ministarva lokalne uprave, MCK i međunarodnih predstavnika da su stvoreni svi tehnički i drugi preduslovi za održavanje izbora, predsednik će odrediti datum izbora. Treba istaći da je pristup institucija Kosova u saradnji i koordinaciji sa međunarodnim institucijama da ne bude poteza koji će još više uticati na moguće tenzije na severu zemlje, već da se građanima severa pruži ozbiljna i iskrena podrška, kako bi oni u tome pronašli svoju perspektivu,“ kaže Beqiri.

Shkelzen Maliqi: Po svemu sudeći radi se o konkurentskom potezu kojim Beograd želi da obezbedi paritet, ponovo paralelne strukture, pošto veruje da će ipak za izbore koje on organizuje, ako se oni dozvole, biti više glasača.
Politički analitičar Shkelzen Maliqi ocenjuje da najavljeni izbori na severu, koje treba da organizuju kako vlasti u Prištini tako i one u Beogradu, mogu da iskomplikuju situaciju.

„Sama činjenica da se oni održavaju u skoro isto vreme može da dovede do jedne zajedničke tačke koja u stvari znači da će ih obe strane proglasiti legitimnim i da je to možda deo nekog tajnog sporazuma, ali po svemu sudeći radi se o konkurentskom potezu kojim Beograd želi da obezbedi paritet, ponovo paralelne strukture, pošto veruje da će ipak za izbore koje on organizuje, ako se oni dozvole, biti više glasača. Time bi ocenili da su legitimne vlasti proizašle iz izbora koje je Beograd organizovao“, kaže Maliqi.

NELEGITIMNI I NEPRIHVATLJIVI

Jedan od lidera Srba sa severa Kosova Marko Jakšić kaže da će ovdašnji Srbi iskazati svoj patriotizam neizlaskom na izbore koje, kako on kaže, organizuju secesionističke vlasti u Prištini.

„Ja mislim da se Srbi neće poput svojih sunarodnika u ostalom delu Kosova i Metohije, na severu Kosmeta odazvati na izbore u organizaciji vlade Hašima Tačija, upravo iz razloga što je ovde puno drugačija klima, okolnosti i situacija i mnogo je veća vezanost, pre svega ovog dela Kosova za svoju maticu,“
rekao je on.
Marko Jakšić: Ja mislim da se Srbi neće poput svojih sunarodnika u ostalom delu Kosova i Metohije, na severu Kosmeta odazvati na izbore u organizaciji vlade Hašima Tačija, upravo iz razloga što je ovde puno drugačija klima. Foto: Valona Teliqi

U prilog ovakvom stavu prema Jakišiću idu i mnogo čvršći i odlučniji stavovi zvaničnog Beograda.

„Ono što je takođe važno i bitno jeste da Beograd mnogo čvršće nego po pitanju lokalnih izbora u ostalom delu Kosova stavlja i šalje Srbima signale da bi izlazak Srba na izbore u organizaciji secesionističke vlade bio čin izdaje i mislim da je to jedan momenat koji je jako ključan i bitan da se Srbi ne pojave na ovim izborima“, kaže Jakšić.

Maliqi smatra da institucije Kosova i međunarodne institucije ovog puta ne bi trebalo da dozvole održavanje izbora na Kosovu koje organizuju vlasti u Srbiji.

„Ovog puta ih ne bi trebalo dozvoliti, pošto se Srbima omogućava da u mnogim oblastima ostvaruju svoja prava i ne može se dozvoliti do beskonačnosti situacija paralelnog sistema. Ja ne znam šta će se dogoditi, iako ima izgleda da će radikalne struje na severu organizovati provokacije kroz proteste ili na druge načine, izvođenjem ljudi na ulice, što bi uticalo da se ovaj proces odloži za kasnije,“ smatra Maliqi.

Portparol predsednika Beqiri kaže da su za institucije Kosova neprihvatljive sve institucije koje nisu rezultat izbora koje su one organizovale.

„Što se tiče takozvanih izbora koje će Republika Srbija organizovati na Kosovu oni su apsolutno nelegitimni i kao takvi će se tretirati. Znači, organi koji eventualno mogu da proizađu iz tih izbora su nelegitmni i neprihvatljivi za institucije Kosova," kaže Beqiri.

Institucije Kosova i MCK planiraju sredinom ove godine da organizuju izbore za nove opštine Severna Mitrovica i Parteš kao i za opštine Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.
XS
SM
MD
LG