Dostupni linkovi

Plan EU za integraciju severa Kosova


Peter Faith
Peter Faith
Međunarodna zajednica se sprema da integriše severni deo Kosova, potvrdili su zvaničnici u Prištini. Cilj je da se u tom delu uspostave zakoni Kosova a ugase srpske paralelne strukture.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt je izjavio je danas u Prištini da postoji strategija za integraciju severnog dela Kosova, koja podrazumeva uspostavljanje kosovskih institucija u tom delu.

Prema rečima Fejta predlog strategije obuhvata poštovanje zakona Kosova na severu, formiranje nove opštine Severna Mitrovica sredinom 2010. godine prema Planu Martija Ahtisarija, a s ciljem da se prevaziđe status quo.

“Strategija je zasnovana na činjenici da Međunarodna civilna kancelarija, ICO, ne priznaje paralelne strukture već samo institucije Kosova na severu. Ovim predlogom plana želimo da uspostavimo red i zakon na severu i ojačamo kosovske institucije a ne paralelne strukture”
, rekao je Fejt.

Fejt je kazao da je plan još uvek samo nacrt koji nije završen, na kome se radi sa svim međunarodnim partnerima i kosovskim institucijama. Fejt je nakon sastanka sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem kazao da su u vezi s tim u toku konsultacije sa Vladom oko mnogih pitanja.

Fejt i Tači su razgovarali i o mogućnostima saradnje sa Srbijom u vezi sa severnim delom Kosova, u kome je srpsko stanovništvo većinsko i o jačanju reda i zakona.

“Na izradi nacrta sarađujemo sa svim partnerima i kosovskim institucijama”, rekao je Fejt.

VLADA KOSOVA ĆE FORMIRATI OPŠTINU SEVERNA MITROVICA


Sprecijalni predstavnik EU i šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt je o strategiji za integraciju severnog većinski srpskog dela Kosova govorio nakon što je danas štampa prenela detalje navodne strategije.

Kosovska Mitrovica
Naime, bivši zvaničnik UNMIK-a Žerar Galuči je obelodanio kako je naveo ‘plan EU za integraciju severa Kosova’. Na svom blogu Galuči, koji je bio administrator UNMIK-a u Mitrovici, napisao je da je uspeo da osigura predlog strategije EU za sever Kosova, piše štampa.

Plan predviđa korake za integraciju severnog dela Kosova i uspostavljanje vlasti na osnovu zakona Kosova. Kako prenose mediji plan između ostalog predviđa:

-Vlada Kosova podržana od međunarodne zajednice formiraće opštinu Severna Mitrovica, posle izbora koji će biti održani sredinom ove godine;
-Vlada Kosova krajem godine organizovaće lokalne izbore u tri opštine na severu Zvečan, Leposavić i Zubin Potok;
-U ovom periodu paralelne strukture biće marginalizovane a Kancelarija UNMIK-a na severu Mitrovice biće zatvorena;
-EULEX će pojačati svoje prisustvo na severu kako bi se uspostavila vladavina zakona i postigla efikasnost sudstva, policije i carine.

Kako je napisao Galuči, ovakvi koraci doprineće da postepeno počne saradnja Srba na severu Kosova sa Prištinom. Navodi se da će sve početi zapošljavanjem lokalnih Srba u pripremnim timovima za formiranje nove opštine Severna Mitrovica. Na taj način, piše on, Beograd će smanjiti podršku paralenim strukturama, čiji su članovi uglavnom iz radikalnih srpskih partija.

OSNIVANJE KUĆE EU NA SEVERU


Galuči piše da će Vlada Kosova najkasnije do 16. januara raspisati izbore za opštinu Severna Mitrovica čime bi se ispoštovao zakonski rok za održavanje izbora 16. maja.

Nakon toga prestaće da radi kancelarija UNMIK-a u Mitrovici. Dok će do kraja godine i u tri srpske opštine na severu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, biti organizovani izboria prema kosovskim zakonima.

“Najvažniji korak biće osnivanje takozvane Kuće EU na severu koja treba da posluži promovisanju evropske perspektive te dodatno političko angažovanje sa progresivnim snagama koje žele da sarađuju sa Prištinom”, piše u strategiji EU a koju iznosi bivši zvaničnik UNMIK-a.

Integracija severa odnosno uspostavljanje zakona Kosova u tom delu je već duže vreme agenda međunarodne zajednice i kosovskih institucija. Da bi na severu ojačala evropsko prisustvo Međunarodna civilna kancelarija je imenovala posebnog izaslanika Evropske unije za sever Kosova. To je italijanski ambasador u Prištini Majkl Đifoni.

Veruje se da bi ovakve i slične aktivnosti trebale doprineti integraciji podeljene Mitrovice, vraćanju autoriteta kosovskih institucija, ali i gašenju institucija Republike Srbije, koje se na Kosovu smatraju paralelnim strukturama.
XS
SM
MD
LG