Dostupni linkovi

Izazovi strategije za sever Kosova


Strategija Vlade i Međunarodne civilne kancelarije za integraciju severa ima za cilj da u tom delu zažive institucije Kosova uz postepeno ukidanje institucija Republike Srbije - Priština, zgrada Vlade
Strategija Vlade i Međunarodne civilne kancelarije za integraciju severa ima za cilj da u tom delu zažive institucije Kosova uz postepeno ukidanje institucija Republike Srbije - Priština, zgrada Vlade
Vlada Kosova veruje da će strategijom za sever Kosova početi integracija tog dela, opozicija je prema predlogu skeptična, a Srbi odbacuju takav plan.

Strategija Vlade i Međunarodne civilne kancelarije za integraciju severa ima za cilj da u tom delu zažive institucije Kosova uz postepeno ukidanje institucija Republike Srbije, rekao je portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići. Prema njegovim rečima suština procesa je vladavina prava.

“Radi se o strategiji koja će voditi ukidanju srpskih paralelnih struktura na severu Kosova, koje ionako sve slabije funkcionišu u odnosu na prethodne dve godine”, rekao je Krasnići.

I opozicija pozdravlja napore za integraciju severnog dela, ali sumnja u sposobnost Vlade da istu sprovede. Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je istakao da slede veliki izazovi.

“Nema potrebe za upotrebom sile ali se zakon mora sprovoditi. Plan je dobar na papiru ali bez izvršne snage može biti teškoća u njegovom sprovođenju”, rekao je Haradinaj dodavši da ukoliko Priština ne bude sposobna da plan sprovede izvesno je da će drugi akteri imati više uticaja.

“Mi smo skeptici kada je u pitanju realizacija”, dodao je on.

Iz Kancelarije za medije Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu su ponovili da se startegija odnosi na integraciju severnog dela u kosovski sistem i podrazumeva veća prava za tamošnje srpsko stanovništvo.

Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt izjavio je da će se oko strategije konsultovati sa Beogradom i da njeno sprovođenje ne podrazumeva nametnuta rešenja niti upotrebu sile.

Fejt je istakao da strategija obuhvata jačanje vladavine prava, poboljšanje socijalnih i ekonomskih uslova za ljude koji žive na severu. On je kazao da se to može postići samo osnivanjem nove opštine Severna Mitrovica, čime se pruža mogućnost i veće autonomije za tamošnje stanovnike.

DESTABILIZACIJA STANJA

Nedavno je ministar za Kosovo Goran Bogdanović boraveći u Mitrovici kazao da će se Beograd boriti za očuvanje svojih institucija na severu Kosova i da ne dođe do uspostavljanja kosovskih institucija.

Bogdanović je kazao da je o najavi strategije razgovarao sa predstavnicima Euleksa i Evropske komisije u Beogradu, i da je dobio odgovor da EU "ne stoji iza ovog dokumenta" već institucije Kosova i civilna kancelarija Pitera Fejta. Beograd ne priznaje Međunarodnu civilnu kancelariju jer je ona formirana prema planu Martija Ahtisarija.

Lideri Srba sa severa Kosova odbacuju ovu strategiju, a prema oceni Milana Ivanovića, predsednika Srpskog nacionalnog veća, SNV, severnog Kosova ukoliko se insistira na sprovođenju tog plana može doći do destabilizacije stanja. Prema Ivanoviću neprihvatljivo je sledeće.

“Da se ukinu srpske institucije, da se Srbi integrišu u albanske institucije koje ne priznaju, da ostanu bez svoje države, svojih institucija. Naše institucije nisu nelegalne već po Rezoluciji (SBUN 12 44) su jedine legalne i nažalost postoji opasnost od zaoštravanja koja će doći u vidu pokušaja zauzimanja srpskih institucija.”

Međunarodna civilna kancelarije i Vlada Kosova su pokrenule nekoliko radnih grupa za sever, među kojima je i ona za stvaranje opštine Severna Mitrovica.
XS
SM
MD
LG