Dostupni linkovi

Deset godina nezavisnosti Kosova: 'Uspeli smo, jer smo znali šta želimo'


Parada bezbednosnih i policijskih snaga Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Parada bezbednosnih i policijskih snaga Kosova

U centru Prištine održana je parada Bezbednosnih snaga i Policije Kosova, povodom proslave desetogodišnjice nezavisnosti, koju je svečano otvorio predsednik Kosova Hašim Tači.

On je rekao da je odlučan u tome da Kosovo dobije svoju vojsku, na šta su inače ove snage spremne.

„Dugoočekivan trenutak ozvaničenja naše vojske kuca na vrata. Naši strateški partneri i NATO u potpunosti podržavaju taj proces“, kazao je Tači.

Prethodno je Skupština Kosova održala je svečanu sednicu a povodom 10. godišnjice nezavisnosti Kosova na kojoj su istaknuta dostignuća ali i obaveze Kosova u narednim godinama.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, kazao je da je pre 20 godina malo ko verovao da Kosovo pože da postigne slobodu, ili kasnije i da postane država.

„Ali, uspeli smo, jer smo znali šta želimo. Bili smo odlučni, i stvorili smo dobra prijateljstva na našem putu za slobodu. Oslobodilačka vojska Kosova sa Ademom Jašarijem te hiljade njenih boraca, te mirovni pokret Ibrahima Rugove, sinonim su te slobode“, kazao je Veselji na svečanoj sednici.

Susret Roberta Karema (L), pomoćnika državnog sekretara za odbranu i bezbednost SAD-a i Kadrija Veseljija, (D) predsednika kosovskog parlamenta
Susret Roberta Karema (L), pomoćnika državnog sekretara za odbranu i bezbednost SAD-a i Kadrija Veseljija, (D) predsednika kosovskog parlamenta

On je dodao da je Kosovo izgradilo demokratsku i funkcionalnu državu, i da je ono danas sigurna kuća za sve građane, bez obzira na razlike. Kako je istakao, ekonomija države je u porastu, postoji finansijska stabilnosti, i Kosovo je jedna od retkih država koja je svojim sredstvima uspela da modernizuje infrastrukturu, moderniczuje puteve, obrazovanje i zdravstvo.

„Izgradili smo odlične odnose sa susedima, sa Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom. Partner smo i podržavamo jedne druge i okončavamo sva međusobna otvorena pitanja. Radimo na tome da izgradimo dobru saradnju sa susedom na severu, Republikom Srbijom. Između sukoba i dijaloga sa Srbijom, izabrali smo ovo drugo, kao način pomirenja i međusobnom poštovanja dveju država“, kazao je Veselji.

On je dodao da će druga decenija Kosova biti decenija ekonomskog razvoja zemlje.

Svečanoj sednici prisustvovao je i američki kongresmen, Eliot Engel. On je čestitao Kosovu rođendan, te istakao da nikada ne bi propustio ovaj istorijski trenutak – obeležavanje 10. godišnjice nezavisnosti Kosova. On je istakao da svake godine primećuje napredak na Kosovu, ali dodao da je pred Kosovom i dalje dosta posla.

Engel je pozdravio dogovor predsednika Kosova i Crne Gore o demarkacije.

„Nadam se da će svi poslanici Skupštine podržati to pitanje kako Kosovo ne bi više bilo jedina zemlja na Balkanu čiji građani ne mogu da putuju slobodno u EU. Neke odluke su teške i nekada izgledaju da nisu fer, ali za Kosovo je bitno da donese te odluke i ide napred“, poručio je Engel.

On je dodao da tokom narednih godina želi da sve zemlje priznaju Kosovo, i da ono postane članica EU, NATO i UN-a.

Takođe je istakao da bi voleo da vidi da se Kosovo bavi borbom protiv korupcije, što će dovesti nove investitore.

„Želo bih da vidim i da ova zemlja osnuje multietničku vojsku. Ova država treba da ima vojsku, a njeno osoblje stajaće rame uz rame sa američkim muškarcima i ženama u očuvanju mira širom sveta“, poručio je Engel.

Skupštini se obratio i premijer Albanije Edi Rama navodeći da je Kosovo postiglo popriličan napredak u konsolidaciji i osnaživanju institucija.

On je dodao da će Kosovo i Albanija imati zajedničku spoljnu politiku a ne samo ambasade sa istim diplomatskim predstavništvima.

„Zašto da ne i jednog predsednika, simbola nacionalnog jedinstva, i jednu nacionalnu politiku bezbednosti“, kazao je Rama.

On se ovom prilikom osvrnuo i na dijalog Kosova sa Srbijom, navodeći da je on istorijski, te da će Albanci i Srbi živeti zajedno u funkciji budućnosti, kao dva dobrosusedna naroda.

Sednici su prisustvovali gosti iz regiona, predsednik i premijer Albanije te lideri opozicije te zemlje, predsednik Skupštine Makedonije, bivši predsednik Hrtvatske, Stipe Mesić, bivši premijer Turske Ahmet Davutolu, te predstavnici stranih ambasada u Prištini.

Srpski predstavnici ne prisustvuju aktivnostima povodom obeležavanja 10. godišnjice nezavisnosti.

Prethodno je u okviru proslave desete godišnjice nezavisnosti Kosova posađeno 115 stabala u znak zahvalnosti državama koje su priznale nezavisnost Kosova, u Memorijalnom kompleksu "Adem Jašhari" u selu Prekaze počinje drugi dan programa povodom te godišnjice.

Održana je i konferencija "Decenija nezavisnosti". U Ministarstvu inostranih poslova predstavljena je "Knjiga nezavisnosti", s poslanicima koji su proglasili nezavisnost Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači će tokom popodneva u hotelu "Emerald" prirediti prijem i koktel za predstavnike institucija Kosova, strane goste i diplomatski kor.

Video RSE: Decenija radosti, patnje i ponosa

Decenija radosti, patnje i ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:00 0:00

U subotu je održana svečana sednica Vlade, bili su organizovani i ulični nastupi dečijih i folklornih ansambala u Prištini. U Nacionalnoj biblioteci Kosova otvorena je izložba.

Na Trgu Skenderbega, besplatan koncert održala je svetski poznata pevačica poreklom s Kosova, Rita Ora.

Predsednik Kosova Hašim Tači odlikovao je u subotu uveče Ritu Oru Jubilarnom Predsedničkom Medaljom povodom desetogodišnjice nezavisnosti Kosova.

“Tokom ovih 10 godina nezavisnosti, Rita Ora je bila imidž Kosova svuda na svetu. Ona je svoju karijeru razvijala zajedno sa imenom i zastavom Kosova. Njen nastup ispred 300 hiljada gradjana sinoć povratio je radost i emocije od 17. februara 2008.”, napisao je Tači na Fejsbuku.

Uz predsednika SAD Donalda Trampa i državnog sekretara Reksa Tilersona, godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosovu izmedju ostalih su čestitali i bivši američki predsednici Bil Klinton i Džordž Buš, bivše državne sekretarke Medlin Olbrajt i Kondoliza Rajs i bivši komandant NATO snaga u Evropi, general Vesli Klark.

Video RSE: Koncert Rite Ore u Prištini

Nastup Rite Ore u Prištini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Dok su građani Kosova albanske nacionalnosti južno od Ibra u subotu proslavljali desetu godišnjicu nezavisnosti Kosova, u severnom delu su postavljeni posteri na kojima je na srpskom, albanskom i engleskom bilo ispisano "10 godina okupacije Kosova i Metohije".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG