Dostupni linkovi

SAD razmatraju povlačenje trupa sa Kosova zbog taksi?


Zvaničnici Nacionalnog saveta za sigurnost SAD-a, John Erath, direktor za Evropska pitanja, i Brad Berkley, direktor za Balkan, na sastanku sa kosovskim zvaničnicima - Hašimom Tačijem, predsednikom Kosova, i premijerom Ramušom Haradinajem, Priština

Iz Ambasade SAD u Prištini su saopštili da je politika Sjedinjenih Država da i dalje podržava KFOR i prisustvo američkih trupa u kampu Bondstil, koji, kako navode, održava sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu.

"Kao i svuda na svetu, ova i druga raspoređivanja snaga SAD podležu redovnom razmatranju", navedeno je u saopštenju kojim je Ambasada reagovala na informaciju da bi se američke trupe mogle povući s Kosova.

O mogućnosti povlačenja američkih NATO trupa sa Kosova, kao posledica neukidanja takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine bilo je reči na sastanku zvaničnika Nacionalnog saveza za sigurnost SAD-a Johna Eratha i Brada Berkleyja sa kosovskim rukovodiocima, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kosovskih krugova.

Na Kosovu je oko 600 američkih vojnika od ukupno 4.000 trupa.

Zvaničnici Nacionalnog saveta za sigurnost SAD-a, direktor za Evropska pitanja John Erath i direktor za Balkan Brad Berkley, dva dana su održavali sastanke sa kosovskim rukovodiocima, opozicijom i civilnim društvom.

Međutim, onaj koji odlučuje o taksi, premijer Kosova Ramuš Haradinaj, još uvek nije ubeđen. On smatra da je Kosovo spremno da plati i cenu zbog toga, kako bi se izbegao eventualni štetni sporazum po Kosovo, budući da se govori o granicama i bolnim kompromisima.

Upitan da li su mu američki zvaničnici preneli mogućnost povlačenja američkih vojnika, premijer Kosova Ramuš Haradinaj u petak nakon jednog događaja kazao je da su odluke o zatvaranju američke baze Bondstil prerane, zato što bi jedna takva odluka i mogla da se donese ali ne pod okolnostima u vezi takse. On je ponovio da će takse Srbiji i BiH da ostanu na snazi do priznanja nezavinosti Kosova, te je kritikovao one unutar Kosova koji su promenili svoj stav o taksi.

U saopštenju Ambasade SAD-a se navodi da je američki zahtev o suspenziji takse ponovljen kako bi se dijalog sa Srbijom nastavio te da takse podrivaju partnerstvo SAD-a i Kosova.

"Posetioci su došli kako bi učvrstili poruku predsednika Trumpa (Donald Trump, predsednik SAD-a, prim. nov.) da ugrabe ovu jedinstvenu priliku… da se uzdrže od poteza koji bi otežali ovaj sporazum", navodi se.

U oba glavna grada oni su "ukazali na zabrinutost Bele kuće da se dijalog treba vratiti na pravi put i obe strane moraju da prekinu provokativne akcije i preduzmu konstruktivne korake kako bi se vratili za pregovaračkim stolom", dodaje se.

Poslanik opozicione "Alternative" Iljir Deda prisustvovao je jednom od sastanaka sa američkim zvaničnicima.

Deda je u izjavi za RSE kazao da je poseta zvaničnika Nacionalnog saveta za sigurnost SAD-a razjasnila to da će Kosovo u budućem dijalogu sa Srbijom očuvati svoje granice i da neće biti podele, ali da Kosovo mora da ispoštuje američki savet o suspenziji takse. U suprotnom, dodaje Deda, mogu uslediti evidentne posledice.

"Mislim da smo svi jasno shvatili posledice koje se mogu desiti državi i narodu Kosova ukoliko se ne suspenduje taksa", kazao je Deda.

Iljir Deda je dodao da je postignuta saglasnost da se u javnosti ne govori o detaljima sa sastanka, ali navodi da bi "miniranje odnosa sa SAD-om imalo tragične posledice po Kosovo".

"Kosovo je na raskrsnici gde treba da odluči - da li želi da ide u pravcu velikog napretka ili želi da rasturi sve ono što je postignuto u poslednjih 20 godina", kazao je Deda.

On je kazao da Kosovo mora da donese odluku u skladu sa zahtevima SAD-a, bez obzira da li će to biti sa ovom ili nekom privremenom vladom.

I Avdulah Hoti, šef opozicionog poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova, je na konferenciji za novinare u petak rekao da u poslednjih 11 godina Kosovo nikad nije bilo u slabijoj poziciji, kako u unutrašnjem planu, tako i u međunarodnim odnosima.

"Ovakvom vrstom politike dovodi se u pitanje podrška našeg glavnog partnera SAD-a, naspram Kosova. Po prvi put u poslednjih 30 godina desilo se da se jednom zvaničniku uskrati pravo da otputuje u SAD. S druge strane, predsednik zemlje snažno lobira na korekciji granice", kazao je Hoti.

Ova partija smatra da su novi izbori jedino rešenje za izlazak iz situacije.

Predsednik Skupštine Kosova, istovremeno i vladajuće Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, kazao je da će američka baza Bondstil ostati na Kosovu. On je rekao da se situacija ne treba dramatizovati, bilo da se radi o dijalogu ili o carini, a za unutrašnje upotrebe.

Veselji je da će partnerstvo sa SAD-om biti doživotno i da će Kosovo usklađivati svoja delovanja sa SAD-om.

"Republika Srbija do sada je pokazivala agresivitet prema Kosovu i to je razlog zašto smo uveli administrativne mere prema njoj. Budite ubeđeni da ćemo i nastaviti sa time jer, kako se Srbija ponaša prema nama, tako ćemo se i mi ponašati. Ali, u dijalogu moramo biti ozbiljni, u odnosima sa našim partnerima trebamo biti pametni i pragmatični", kazao je Veselji nakon sastanka Predsedništva Skupštine.

Iz Predsedništva Kosova nisu hteli da komentarišu zahteve američkih zvaničnika, ali je ta institucija nakon sastanaka sa američkim zvaničnicima saopštila da je ponovo iznet savet američkih zvaničnika o suspenziji takse, ali da je i zajednička konstatacija bila da konačni sporazum treba doprineti recipročnom priznanju.

Premijer Haradinaj, međutim, smatra da je predstojeći proces dijaloga sa Srbijom nejasan a s obzirom da se govori o "bolnim kompromisima, o granicama, o 'Dodikovoj republici' (Milorad Dodik, bivši predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska - RS, prim. nov.)".

Haradinaj (na fotografiji) smatra da je predstojeći proces dijaloga sa Srbijom nejasan
Haradinaj (na fotografiji) smatra da je predstojeći proces dijaloga sa Srbijom nejasan

"Ako nam se pruži jedan ugovor o tome o čemu će se dogovoriti Kosovo i Srbija, a koji bi podrazumevao priznanje postojećih granica, i koji ne podrazumeva nekakvu 'Dodikovu republiku' na Kosovu, odnosno Zajednicu opština sa izvršnim ovlašćenjima, odmah ćemo suspendovati taksu", kazao je Haradinaj.

Osim mogućnosti o povlačenju američkih trupa, neizdavanje američkih viza kosovskim zvaničnicima i prekid pomoći u oblasti bezbednosti je nešto što se već dešava. Primera radi, premijer Kosova nije dobio odgovor na zahtev o američkoj vizi kada je trebao da otputuje za SAD na Molitvenom doručku, a isto tako, potvrdili su kosovski zvaničnici domaćim medijima, da se vize nisu dobili ni ostali kosovski zvaničnici koji su trebali da prisustvuju različitim konferencijama u SAD-u.

Pored toga, američko-nemački Evropski centar za bezbednosne studije George C. Marshall sa sedištem u Nemačkoj otkazao je pozivnice za 14 učesnika sa Kosova, koji su trebali od marta do septembra da pohađaju osam programa u oblasti bezbednosti.

Američka vlada je prošlog meseca odlučila da otkaže i posetu generala majora Nacionalne garde američke države Ajova Timothyja Orra Kosovu, zbog carine koju je Vlada Kosova uvela Srbiji i BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG