Dostupni linkovi

Neuspešno američko ubeđivanje Haradinaja


Sjedinjene Američke Države još ne uspevaju da ubede kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da suspenduje odluku o taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, kako bi se dala šansa postizanju konačnog sporazuma u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Haradinaj kaže da je pre toga potrebno da se Kosovo ubedi da će se sporazum odnositi na recipročno priznanje unutar aktuelnih granica Kosova. U suprotnom, kaže da je bolje za Kosovo "i da plati određene posledice".

Zvaničnici Nacionalnog saveta za sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, direktor za Evropska pitanja John Erath i direktor za Balkan Brad Berkley, drugi dan za redom održavaju sastanke sa kosovskim zvaničnicima, između ostalog, i po ovom pitanju.

Oni su se u sredu sastali sa premijerom i predsednikom Kosova, a u četvrtak održali sastanak sa predsednikom i pregovaračkom ekipom za dijalog sa Srbijom, na kojem je bilo reči o konačnoj fazi dijaloga sa Srbijom i prevazilaženju trenutnih prepreka.

Iz Predsedništva Kosova saopštili su da je ponovo iznet savet američkih zvaničnika o suspenziji takse, ali da je i zajednička konstatacija bila da konačni sporazum treba doprineti recipročnom priznanju. U saopštenju Predsedništva se dodaje da su svi članovi pregovaračke ekipe izrazili spremnost da ispoštuju savete SAD-a o odlaganju takse. Međutim, nakon toga reagovao je kopredsedavajući ekipe Špend Ahmeti, navodeći da se ova ekipa nije izjasnila po pitanju suspenzije takse, već da se razgovaralo o razlozima zašto je uvedena.

"Stav SAD-a je jasan, kao što je jasan i razlog uvođenja takse. Sada ostaje na Kosovu da odluči koji je to strateški interes. Svako delovanje koje liči na ličnu ili izbornu pobedu šteti Kosovu i njegovoj pregovaračkoj poziciji", dodao je Ahmeti.

Drugi predsedavajući pregovaračke ekipe Fatmir Ljimaj nakon sastanka je na Fejsbuku napisao da je izneo stav da je taksa bila državna odluka, ali i da je američke zvaničnike uverio da se "snažno radi na tome da kosovske institucije oko ovog pitanja imaju jedinstven stav koji će omogućiti nastavak dijaloga, uzimajući u obzir i savete američkih prijatelja".

Zvaničnici Nacionalnog saveta za sigurnost SAD, John Erath direktor za Evropska pitanja i Brad Berkley direktor za Balkan, drugi dan za redom održavaju sastanke sa kosovskim zvaničnicima
Zvaničnici Nacionalnog saveta za sigurnost SAD, John Erath direktor za Evropska pitanja i Brad Berkley direktor za Balkan, drugi dan za redom održavaju sastanke sa kosovskim zvaničnicima

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je nemoguće sada doneti odluku o suspenziji takse, zbog mnogih nejasnoća o budućem procesu dijaloga. On je kazao da je briselski dijalog onako kako je do sada bio vođen bio na štetu Kosova, te je stoga pre jedne takve odluke potrebno da dođe do jednog ugovora o svim temama što bi dovelo do recipročnog priznanja.

"Ukoliko se samo radi o vraćanju jednom procesu iz prošlosti, ne vidim zašto treba da taksa suspenduje. Taj proces nas je koštao i stvorio nam probleme. Ako nam se pruži jedan ugovor o tome o čemu će se dogovoriti Kosovo i Srbija, a koji bi podrazumevao priznanje postojećih granica, i koji ne podrazumeva nekakvu 'Dodikovu republiku' na Kosovu, odnosno Zajednicu opština sa izvršnim ovlašćenjima, odmah ćemo suspendovati taksu. Ali, ukinuti taksu zbog jednog nepoznatog procesa, ne vidim zašto", kazao je Haradinaj.

On je dodao da postoje mnoge nejasnoće u dijalogu, s obzirom da se priča o "bolnim kompromisima, o granicama, o 'Dodikovoj republici'".

On je dodao da je bolje da Kosovo "sada plati određene posledice" nego da se na kraju postigne sporazum koji nije za dobrobit Kosova.

S druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači je uverio američke zvaničnike da se ni pod kojim uslovom i ni pod kakvim okolnostima neće dovesti u rizik odnos i prijateljstvo Kosova sa SAD-om.

"Državne institucije bi trebalo što pre da preduzmu konkretne korake u skladu sa prijateljskim savetima SAD-a. Te odluke trebaju da budu u funkciji očuvanja i ojačavanja strateške saradnje sa SAD-om i naših državnih napora za dijalog i postizanje mirovnog sporazuma", kazao je Tači.

Kosovski politikolog Ramuš Tahiri smatra da Vlada Kosova treba da ukine taksu jer je ona, pre svega, "politička a ne ekonomska".

"Taksa se mora suspendovati. To je zatraženo na svim međunarodnim forumima i Kosovo se ne može ponašati drugačije ukoliko želi da bude ozbiljna država i ravnopravni međunarodni subjekat. Mnogo je bolje da Vlada Kosova ukine taksu, nego da ova vlada padne a da taksa ostane, pa će onda biti nemoguće da se taksa ukine do formiranja novih institucija nakon izbora", kazao je Tahiri.

O poseti američkih zvaničnika su u sredu uveče razgovarali i predsednik Kosova i lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, koji je potvrdio da ga je Tači posetio kod kuće kako bi ga informisao o ozbiljnim merama koje su najavili američki zvaničnici.

Mustafa je pozvao Tačija da odustane od političkog diskursa u vezi korekcije kosovske granice sa Srbijom, čemu se DSK protivi, ali je i pozvao na očuvanje partnerstva sa SAD-om.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG