Dostupni linkovi

Haradinaj traži garancije od EU i SAD za međunarodnu konferenciju


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je od Sjedinjenih Država i Evropske unije (EU) da iniciraju i podrže održavanje međunarodne konferencije, koja bi za cilj imala postizanje sveobuhvatnog, pravno-obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije.

Haradinaj je zatražio od SAD i EU da daju javno obećanje i da garantuju da na konferenciji neće biti "bilo kakvog ponovnog uspostavljanja postojećih granica Kosova, podele ili razmene teritorije bilo kakve prirode".

On u dokumentu navodi da bi konferencija trebala da počne što pre moguće, ali nakon što SAD i EU daju javno obećanje i garantuju da neće biti promene granice, podele ili razmene teritorije i da se neće dati izvršna ovlašćenja bilo kakve vrste Zajednici opština sa srpskom većinom.

Kosovski premijer takođe zahteva od EU da dodatno obeća i garantuje javnosti da će se liberalizacija viza desiti pre početka konferencije i da će se u potpunosti sprovesti Sporazum o energetici koji je postignut u Briselu.

Takođe, pre početka konferencije treba da se utvrdi da je Srbija uklonila sve barijere koje su ometale slobodnu trgovinu Kosovu.

U pismu se takođe zahteva da predsednik, premijer ili šef diplomatije Srbije javno potvrde da su prekinuli sve aktivnosti koje su protiv Kosova kao nezavisne i suverene države.

Na osnovu dokumenta, nakon ovih ispunjenih uslova, konferencija bi mogla da počne i trajala bi 14 dana.

"Carina se može ponovo uspostaviti ukoliko se ona ne završi sveobuhvatnim sporazumom između Kosova i Srbije ili ukoliko ne dođe do sprovođenja jednog takvog eventualnog sporazuma", navodi se u dokumentu.

Haradinaj je izrazio uverenje da je moguće da se sporazum postigne tokom 2019. godine, a on bi trebao da reši i nerešena pitanja kao što su pitanja nestalih, ratne reparacije, prava manjinskih zajednica u dve zemlje te ostala ekonomska, socijalna i kulturna pitanja, što bi dovelo i do recipročnog priznanja i članstva Kosova u UN-u.

Ovaj zahtev Ramuša Haradinaja jedan je od pet uslova koje je on naveo u dokumentu, kojeg je, kako je kazao, poslao ambasadorima Kvinte, odnosno SAD-u, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, kao i predstavnicima EU na Kosovu.

Samo nakon ispunjenja ovih zahteva Vlada Kosova će suspendovati carine od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koja je na snazi od novembra 2018. godine.

EU i SAD u nekoliko navrata su istakli da Kosovo treba da ukine odluku o carinama, dok je Haradinaj bio odlučan da će to uraditi onda kada se prizna nezavisnost Kosova.

Više o ovoj temi:

XS
SM
MD
LG