Dostupni linkovi

Skupština Kosova: Oštro oko demarkacije


Glasovi za demarkaciju još nisu obezbeđeni
Glasovi za demarkaciju još nisu obezbeđeni

Zbog nedostatka nacionalnog konsenzusa za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore, rasprava o ratifikaciji u Skupštini Kosova odložena je za narednu sredu, na zahtev poslaničkih grupa.

Skupština je danas počela vanrednu sednicu o ratifikaciji Sporazuma za obeležavanje granične linije između Kosova i Crne Gore uz oštru raspravu vladajućih partija sa opozicijom.

Nakon jučerašnjeg neuspelog pokušaja da se sednica održi, a zbog nedostatka glasova za ratifikaciju, zasedanje je pomereno za danas, ali glasovi za još nisu obezbeđeni.

Pored toga što je pokret Samoopredeljenje protiv i što poslanici Srpske uopšte nisu u sali, opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK) traži da se iz paketa zakona za koji će se glasati izbaci izveštaj nove Državne komisije za obeležavanje granice, a koju je formirao premijer Ramuš Haradinaj po dolasku na dužnost. Haradinaj se, inače, Sporazumu o demarkaciji u prošlom mandatu, dok je bio u opoziciji, oštro protivio.

Izveštaj Državne komisije, koju je imenovao Haradinaj, utvrdio je da je Sporazumom o demarkaciji postignutim 2015, u vreme kada je na čelu vlade bio lider DSK-a Isa Mustafa, izgubljena teritorija zemlje. Stoga ova partija smatra da je kontradiktorno da se glasa i za Sporazum i za izveštaj komisije.

Tome se, međutim, protivi premijer Haradinaj i njegova partija, koji se poslanicima DSK-a danas obratio sa: "Sram vas bilo".

Šef poslaničkog kluba pokreta Samoopredeljenje Gljauk Konjufca kazao je da bi Skupština, da je Sporazum dobar, ratifikovala ovaj sporazum onda kada je on postignut 2015. On je dodao da njime Kosovo gubi teritoriju, što je mnogo važnije od liberalizacije viza.

"Liberalizacija viza svakako je važna, ali ko je do sada ometao to. Onaj koji je pogrešno potpisao demarkaciju, a te greške je konstatovala Državna komisija aktuelne vlade", kazao je Konjufca.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti kazao je da se Sporazum treba ratifikovati, ali da se to neće desiti pre postizanja političkog konsenzusa.

Zahtev ove partije sada je da se zakonu dodaju izveštaji i bivše i sadašnje komisije o obeležavanju granice, kao i međunarodne komisije komisije koju je formirala bivša predsednica Atifete Jahjaga, a koja je utvrdila da je proces demarkacije bio ispravan.

"Neka onda poslanici sami glasaju za taj sporazum", dodao je on.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da nalaz nove komisije ne treba toliko da smeta Demokratskom savezu.

"Gde vas boli, mogu li da znam, braćo i srestre. Toliko ste protiv vaše teritorije, toliko imate problema sa žemljom koju su vam ostavili. Treba da vas je sramota. Protiv ste izveštaja koji kaže da može da se pronađe istina", obratio se Haradinaj opozicionom Demokratskom savezu Kosova.

Inače, pitanje ratifikacije demarkacije bio je jedan od uzroka pada vlade Ise Mustafe, predsednika Demokratskog saveza Kosova, jer su se u to vreme sporazumu protivili, pored Samoopredeljenja, i današnje vladajuće stranke -Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG