Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Upitni glasovi za demarkaciju granice


Pokret Samoopredeljenje izveo je akciju obeležavanja granice između Kosova i Crne Gore.

Predsedništvo Skupštine Kosovo odlučilo je da se vanredna sednica o ratifikaciji Nacrta zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom održi u četvrtak u 11 časova.

Glasovi za ratifikaciju Sporazuma i dalje su upitni.

"Kosovska politika sutra ima priliku da se ujedini bez ikakvih razlika. Sutra pred sobom imamo važno pitanje za ojačavanje našeg suvereniteta i za naše građane jer se veže sa slobodnim kretanjem u EU. Verujem da će svaki poslanik imati u vidu ovo pitanje, da će delovati u suprotnosti sa inatom", rekao je predsednik Skupštine Kadri Veselji nakon sastanka Predsedništva.

Obeležavanje granice, istakao je Veselji, bi trebalo da prođe.

"Veoma sam siguran da će to da se desi jer verujem u odgovornost naših poslanika i da je iznad svakog interesa interes države i građane. Trebamo da imamo veru i nadu, kao i podršku kako bi ovo pitanje prošlo", dodao je Veselji.

Šef poslaničkog kluba opozicionog pokreta Samoopredeljenje Gljauk Konjufca je kazao da se Sporazumom o demarkaciji krši teritorijalni integritet Kosova i da će ova partija glasati protiv.

Kako je dodao Konjufca, pred poslanicima će se naći Nacrt zakona o demarkaciji, te prateći dokumenti, aneks sporazuma predsednika Kosova i Crne Gore, kao i izveštaj Državne komisije za obeležavanje granice koji je ustanovio da je prilikom demarkacije bilo grešaka.

"Glasaće se samo za Sporazum, kojeg je izglasala i Crna Gora. Ostali dokumenti su za unutrašnju upotrebu", kazao je Konjufca.

Šef poslaničkog kluba vladajuće Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići kazao je da je njegova želja da se ovaj sporazum ratifikuje glasovima albanskih poslanika, s ozbirom da se Srpska lista, koja broji deset poslanika izjasnila da joj demarkacija nije prioritet.

Rešavanju ovog pitanja doprinela je zajednička deklaracija predsednika Kosova i Crne Gore, Hašima Tačija i Filipa Vujanovića, koja predviđa korekcije demarkacije u pravcu Kule i Čakora prilikom obeležavanje granice na terenu, u slučaju da se ustanove greške.

O toj deklaraciji, koju na Kosovu nazivaju aneks-dogovorom, glasaće se zajedno sa Sporazumom o demarkaciji iz 2015, ali i sa novim izveštajem Državne komisije za obeležavanje granice, koji je ustanovio da je Kosovo izgubilo teritoriju.

Međunarodna zajednica u sredu je bila aktivna u pozivima upućenim poslanicima Skupštine Kosova da ratifikuju Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. U zgradi Skupštine Kosova američki ambasador na Kosovu Greg Delavi i šefica kancelarija Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova održali su niz sastanaka sa političkim partijama.

Za ratifikaciju demarkacije potrebna je dvotrećinska podrška poslanika, odnosno 80 glasova, a ona je bitna za Kosovo jer je to jedan od poslednjih uslova za liberalizaciju viza.

Veruje se da će demarkaciju podržati vladajuća koalicija koja broji 41 glas, te i deset poslanika iz redova manjina nesrpske zajednice.

Srpska lista koja ima deset poslanika rekla je da im je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom prioritet, a ne demarkacija, iako bi viznom liberalizacijom zapravo imali koristi i srpski građani Kosova, budući da za njih, odnosno nosioce srpskih pasoša koji žive na Kosovu, ne važi vizna liberalizacija koju uživa Srbija.

Demarkaciju su podržali i poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova koji broje 27 poslanika, ali ne i poslanici pokreta Samoopredeljenje sa 32 poslanika.

Kada se podvuče crta, izgleda da 78 poslanika podržava demarkaciju. Da li će se do četvrtka obezbediti još dva glasa?

Kosovari na granici: Ne mogu lenjirom povlačiti linije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi na Tviteru je napisao kako je ratifikacija demarkacije neophodna za slobodno kretanje građana Kosova iz svih zajednica.

"Svako se može složiti po tom pitanju – nadam se da će poslanici iz svake partije glasati sa 'da' ", napisao je Delavi.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG