Dostupni linkovi

Odložena sednica Skupštine Kosova o demarkaciji


Pred poslanicima je i izveštaj nove Državne komisije, koja je utvrdila da je Sporazumom o demarkaciji iz 2015. izgubljena teritorija Kosova
Pred poslanicima je i izveštaj nove Državne komisije, koja je utvrdila da je Sporazumom o demarkaciji iz 2015. izgubljena teritorija Kosova

Sednica Skupštine Kosova, koja je trebalo u četvrtak vanredno da zaseda radi ratifikacije Sporazuma o demarkaciji Kosova i Crne Gore, odložena je za petak u 10 sati ujutro radi nedostatka glasova. Predstoje dodatna konsultacije po tom pitanju.

Prethodno poslanici Srpske liste, koji su bili očekivani, nisu stigli, poručivši da neće podržati demarkaciju Kosova sa Crnom Gorom.

"Tako nešto nije dogovoreno sa nama i nećemo podržati demarkaciju, kako se lažno tvrdi, već ćemo nastaviti da se borimo za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a ne pojedinih domaćih i inostranih centara moći", kaže se u saopštenju Srpske liste, čiji klub čini deset poslanika.

Oni su naveli da su u medijima plasirane lažne i tendeciozne tvrdnje da će ova lista glasati za demarkaciju.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je, pak, Srpsku listu da glasa za Sporazum o demarkaciji, tako što će time ispoštovati i volju srpske zajednice na Kosovu.

"U vreme kada je Kosovo ušlo u konačnu fazu normalizacije odnosa sa Srbijom, Srpska lista nema ni jedan razlog da ne podrži ovaj Sporazum", napisao je Tači na Fejsbuku.

On je dodao da bi ratifikacija demarkacije zauvek ukinula izolaciju kosova.

"Danas, kada nas ceo svet gleda, duboko verujem u volju svih političkih partija za ratifikaciju ovog sporazuma, što će stvoriti novu dinamiku u procesima učlanjenja Kosova u EU", kazao je Tači, te pozvao sve partije da poštuju volju svih građana, bez obzira na etničke i verske razlike, a radi slobodnog kretanja.

Srpski poslanik Slobodan Petrović, predsednik Srpske liberalne stranke (SLS) koji nije deo poslaničkog kluba Srpske liste, u holu Skupštine je izjavio da se građanima treba omogućiti sloboda kretanja i da je to dovoljno da se glasa za demarkaciju.

"Naši građani su jedini u ovom delu Evrope koji ne mogu da se slobodno kreću i to je više nego dovoljan razlog da se glasa za ovaj predlog", kazao je Petrović.

U Skupštinu do ranih popodnevnih sati nisu došli ni poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji su se prethodno izjasnili da će podržati Sporazum. Traže, međutim, da se iz paketa demarkacije ukloni izveštaj nove Državne komisije za obeležavanje granice jer je u kontradiktornosti sa Sporazumom o demarkaciji.

Poslanici bi trebali da glasaju o bečkom Sporazumu Kosova i Crne Gore iz 2015 i prošlonedeljnoj zajedničkoj izjavi u vidu aneks-sporazuma predsednika Kosova i Crne Gore, kojom se predviđaju korekcije demarkacije ukoliko se ustanove greške u pravcu Kule i Čakora.

Pred poslanicima bi trebalo da bude izveštaj nove Državne komisije, koja je utvrdila da je Sporazumom o demarkaciji iz 2015. izgubljena teritorija Kosova.

Sporazum su dakle podržale vladajuće stranke i opozicioni DSK, ali ne i pokret Samoopredeljenje.

Za ratifikaciju je potrebno 80 od 120 glasova. Trenutno, broj poslanika koji su se izjasnili da će podržati sporazum je nešto manje od 80.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi, koji se danas nalazi u Skupštini Kosova, uoči sednice je pozvao sve poslanike da podrže ratifikaciju Sporazuma Kosova i Crne Gore. On je kazao da je to fer sporazum i da je krajnji cilj toga slobodno kretanje za građane Kosova u Evropi.

"Uzdržanost ili glas protiv je u osnovi glas protiv slobodnog kretanja za građane Kosova, prema tome ohrabrujemo sve poslanike Skupštine da podrže sporazum", kazao je Delavi.

Opozicioni pokret Samoopredeljenje najavio je oštro protivljenje Nacrtu zakona o demarkaciji Kosova i Crne Gore, a uoči početka vanredne sednice je ovaj pokret je Specijalnom tužilaštvu dostavilo krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, zbog, kako su rekli iz ovog pokreta, krivičnog dela "izdaje zemlje". Razlog je potpisivanje zajedničke deklaracije predsednika Kosova i Crne Gore kojom se predviđa korekcija demarkacije u pravcu Kule i Čakora, a što ovaj pokret smatra prevarom kako bi se ratifikovala demarkacija danas u Skupštini.

Kako je uoči sednice izjavila Aljbuljena Hadžiu iz Samoopredeljenja, član 124 Krivičnog zakonika predviđa da 'bilo ko u svojstvu predsednika Republike potpiše priznavanje okupacije ili akt kapitulacije države kažnjava se zatvorom najmanje 15 godina ili doživotnom kaznom'.

"Vi znate da je ovaj sporazum potpisan avgusta 2015, ali u to vreme Hašim Tači je bio ministar spoljnih poslova i zamenik premijera. U to vreme nismo mogli da podnesemo krivičnu prijavu zato što Krivični zakonik kažnjava samo kada se sporazum potpiše u svojstvu predsednika. Prošlonedeljna izjava Tačija i predsednika Crne Gore ukazuje da je on, iako je bio svestan da tim sporazumom poklanja teritoriju, da Kula, Čakoj i Bjeluha ostaju unutar teritorije Crne Gore, počinio teško krivično delo, izdao je zemlju", kazala je Hadžiu.

Poslanici ovog pokreta u Skupštinu su danas doneli i peticiju koju je potpisalo preko 200.000 građana protiv demarkacije i formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG