Dostupni linkovi

Kosovo potvrdilo da ukida dinar od 1. februara, uz olakšanu prilagodbu za građane


Besnik Bisljimi (foto arhiv)
Besnik Bisljimi (foto arhiv)

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi) potvrdio je da od četvrtka, 1. februara, počinje primena odluke Centralne banke Kosova, koja predviđa da se gotovinska plaćanja i platni promet odvija isključivo u evrima.

On je na pres-konferenciji objasnio da ta odluka ima za cilj kontrolisanje novca u prometu na Kosovu, unapređenje borbe protiv kriminalnih aktivnosti, te zaštitu potrošača i platnog sistema Kosova.

Ova odluka Centralne banke Kosova u praksi znači zabranu upotrebe dinara, zvaničnu valutu Srbije koja se do sada koristila u svim srpskim sredinama.

Pored upotrebe za trgovinu, dinar se koristi i za isplatu plata, penzija, socijalne pomoći i drugih primanja Srbima na Kosovu iz budžeta Srbije.

Bisljimi je rekao da će biti obezbeđena "tranzicija" iz dinara u evro, te da primena odluke ne znači zabranu transfera novca iz Srbije.

Takođe je rekao da će biti sprovedena kampanja informisanja građana i da se nada razgovorima između Centralne banake Kosova i Narodne banke Srbije, kako bi se pronašao mehanizam za transparentan transfer sredstava.

Istakao je i da niko, ni međunarodni partneri Kosova, ne dovode u pitanje zakonitost odluke Centralne banke Kosova.

Međunarodna zajednica je, pak, zatražila da se ova odluka odloži jer, kako je ocenila, može negativno da utiče na srpsku zajednicu.

Bisljimi je izneo i niz kritika na račun Srbije za zloupotrebu novca u ime Srba sa Kosova.

"Predsednik Srbije izjavljuje da svake godine pošalje 800 miliona evra na Kosovo. Da 800 miliona evra dolazi na Kosovo, Srbi sa Kosova bi imili iste prihode kao građani Japana. Na Kosovu ne dolazi toliki novac, dolazi manje od 200 miliona evra. Uspostavljanje transparentnosti, Vučić će morati da objasni gde ide drugi novac", rekao je Bisljimi.

Prema rečima Bisljimija, Vlada Kosova je odlučna u nameri da zakon sprovodi svuda bezuslovno i beskompromisno.

"Istovremeno, Vlada Kosova je posvećena da obezbedi da se građani prilagode što brže, što lakše i bez štete u eventualnom prelaznom periodu", rekao je on.

Bisljimi je takođe rekao da su komercijalne banke na Kosovu dobile instrukcije da otvore filijale na severu, te da novim korisnicima obezbede osnovne račune bez ikakvih troškova.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da postoji nekoliko opcija o kojima se razgovara o primeni uredbe Centralne banke Kosova.

"Što se tiče praktične primene, razmatra se više opcija koje bi s jedne strane poštovale 11. član Ustava. Ali, s druge strane, ostaviće malo vremena za informisanje građana i njihovo prebacivanje, recimo na nove i druge račune", rekla je Osmani.

Trenutno u kosovskim bankama nije moguće otvoriti dinarske račune i za sada ostaje nejasno da li Srbija može isplaćivati primanja u evrima.

Dinari su na Kosovu do sada stizali iz Srbije putem Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću – odakle je kompanija "Henderson" dalje razvozila novac u banke ili pošte koje rade u sistemu Srbije.

Vlasti iz Srbije i Srpska lista – najveća stranka Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda –odluku o ukidanju dinara su okarakterisali kao "progon Srba bez oružja".

Srbi zabrinuti za svoja primanja uoči zabrane dinara na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

XS
SM
MD
LG