Dostupni linkovi

Neizvesno sa računima, platama i penzijama nakon ukidanja dinara na Kosovu


Novčanice dinara i evra u novčaniku (foto ilustrracija)
Novčanice dinara i evra u novčaniku (foto ilustrracija)

Jadranka iz Severne Mitrovice strahuje da više neće moći da podiže penziju na Kosovu, već da će morati svaki mesec da ide u Rašku, pogranični grad u Srbiji.

"Ne znam ko je kriv ali ovo ovako da urade, ne znam, nemam reči", kaže ova meštanka sa severa Kosova koja penziju prima u dinarima iz budžeta Srbije.

Centralna banka Kosova je 17. januara saopštila da će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti evro. Takvu odluku su, kako kažu, doneli na osnovu Ustava Kosova i zakona.

Međutim, ona za sobom povlači pitanje kako će se iz budžeta Srbije sada isplaćivati plate zaposlenima u srpskim institucijama na Kosovu, penzije, dečiji dodatak ili socijalna pomoć.

Dinar, inače zvanična valuta Srbije, do sada je mogao da se koristi i u trgovinskim objektima u svim srpskim sredinama na Kosovu.

Vest da više neće moći da se koriste dinari je za penzionerku Mirjanu iz Severne Mitrovice je "užas" i "još jedan vid pritiska".

Ne može uticati na odnose sa Srbijom, kažu u Vladi Kosova

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi kaže da je poseban značaj uredbe Centralne banke Kosova određivanje valute koja je dozvoljena da se koristi u svim bankarskim i nebankarskim transakcijama, a da je u slučaju Kosova to samo evro.

"Svaki građanin Republike Kosovo koji se tome suprotstavio je u kontinuitetu bio na strani prekršioca zakona", napisao je na Facebooku.

On je dodao da ova uredba "nije proizvod političkih pregovora u Briselu i da kao takva ne može uticati na završetak procesa normalizacije odnosa između Republike Kosovo i našeg severnog suseda".

Prema njegovim rečima, transparentnost uvoza stranih valuta, njihovog konvertovanja u evro i prenosa na krajnje korisnike, ne može da utiče na snabdevanje eventualnih korisnika kao i na smanjenje njihove kupovne snage.

"Insistiranje da se novac i dalje prebacuje preko državne granice u džakovima i ličnim automobilima, a zatim distribuira preko neregistrovanih i nelicenciranih kancelarija, ne samo da liči na ideju iz 19. veka, već ima za cilj da građane koji imaju korist, drži u stalnoj zavisnosti od takvih", naveo je on.

Srpska lista: 'Proterivanje Srba'

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu, je saopštila da ukidanje dinara znači "proterivanje Srba bez upotrebe oružja".

"Ako se ima na umu da desetine hiljada Srba živi i opstaje na Kosmetu i da sve srpske institucije funkcionišu zahvaljujući finansijskim davanjima naše države Srbije onda se može zamisliti šta bi se desilo sa našim narodom ako bi se dinar ukinuo, dakle (premijer Kosova Aljbin) Kurti bi da ukine život Srba na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da reaguje.

Uvoz novca samo preko Centralne banke Kosova

U uredbi Centralne banke Kosova se navodi da će se uvoz i izvoz evro novčanica i kovanog novca, ali i drugih valuta, na Kosovo uvoziti isključivo preko Centralne banke Kosova.

Dinari su na Kosovu do sada stizali iz Srbije preko Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova. Taj novac je prevozila kompanija za prevoz novca "Henderson".

Trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću na severu Kosova, decembar 2022.
Trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću na severu Kosova, decembar 2022.

U uredbi Centralne banke Kosova se takođe navodi da se ostale valute, koje nisu evro, mogu koristiti na Kosovu samo kao vrednost za čuvanje u fizičkoj formi ili na bankovnim računima u valutama koje nisu evro, za obavljanje međunarodnih isplata u valutama koje nisu evro i za devizne aktivnosti.

"Razmena valuta može se vršiti u Republici Kosovo samo preko institucija koje su licencirane od strane Centralne banke Kosova koje nude ovu uslugu", navodi se.

Dinare su do sada koristile Banka Poštanske štedionice, NLB Komercijalna banka, te Javno preduzeće Pošta Srbije.

Bez računa u kosovskim bankama

Milivoje iz Severne Mitrovice nema račun u kosovskoj banci a najavu da će se dinar ukinuti ocenjuje "katastrofalnom".

"Pod hitno mora država (Srbija) nešto da preduzme. I to je kraj priče, sve znate, sve smo čuli država mora da se pod hitno uključi", kaže on.

I njegov sugrađanin Goran je do sada dobijao platu u dinarima, te dodaje da Kosovo i Srbija treba da pronađu rešenje kako običan narod ne bi trpeo posledice.

"Poznato nam je sve bilo od onog trenutka kada je Komercijalna banka prekinula sa radom. Koliko mi znamo i koliko smo mi upućeni, ona nije imala licencu za promet dinara, nama je sve to bilo davno jasno. Čija je igra ne znam?", kaže Goran.

Krajem decembra prošle godine, klijenti NLB Komercijalne banke su bili obavešteni da će im računi biti prebačeni u neki od gradova u Srbiji jer se ekspoziture na Kosovu zatvaraju.

NLB Komercijalna banka u Severnoj Mitrovici, oktobar 2023.
NLB Komercijalna banka u Severnoj Mitrovici, oktobar 2023.

RSE je imao uvid u ove elektronske poruke koje je NLB Komercijalna banka slala korisnicima na Kosovu.

Nisu odgovorili na upit RSE zašto su doneli odluku da ukinu svoje ekspoziture u srpskim sredinama na Kosovu.

Odgovor NLB banke (kliknuti za uvećanje)
Odgovor NLB banke (kliknuti za uvećanje)

Onima koji su račune u ovoj banci imali u Gračanici kod Prištine, stiglo je obaveštenje da će im od 31. januara 2024, račun biti prebačen u Kuršumliju, a da će ugovori usluge, brojevi računa i platnih kartica ostati nepromenjeni.

Klijentima NLB Komercijalne banke na severu Kosova je pak stiglo obaveštenje da će im račun biti prebačen u Raškoj.

Takođe, klijenti su obavešteni da su im na raspolaganju NLB bankomati širom regiona sa kojih se novac može podizati bez provizije.

Na Kosovu postoji NLB banka, što bi trebalo da znači da će oni koji primaju platu u dinarima bez provizije moći da je podignu u evrima.

Bankomat NBL Komercijalne banke u Severnoj Mitrovici, oktobar 2023.
Bankomat NBL Komercijalne banke u Severnoj Mitrovici, oktobar 2023.

'Moguće konvertovanje novca kroz bankovne račune'

Bivši zamenik guvernera Centralne banke Kosova, Sokolj Havoli (Sokol Havolli), objašnjava da se dinar od 1. februara neće moći koristiti fizički za dnevnu kupovinu ali da će biti moguće deponovanje na bankovnim računima ili njegova zamena za evro.

On smatra da nikome ne bi trebalo da bude zabranjeno da primi platu u bilo kojoj valuti ali da će se za transakcije koristiti evro.

"Valute koje nisu u evrima mogu da dođu na Kosovo u valuti koja je ugovorena, a onda kada ih povučete za kupovinu, moraju se konvertovati u evre, jer je evro zvanična valuta", dodaje dalje.

Havoli kaže i da će Srbija moći da isplaćuje plate svojim radnicima na Kosovu, ukoliko se dve strane oko toga usaglase.

Radio Slobodna Evropa je kontaktirao nekoliko banaka na Kosovu – ProCredit, BKT, Raiffaisen, NLB, TEB – sa upitom da li njihovi klijenti mogu da otvore dinarske račune. Međutim, negativan odgovor je stigao samo iz BKT banke uz dodatak da se u njihovim filijalama dinari ne mogu ni zameniti za evro.

Na ovo pitanje nisu odgovorili ni iz Udruženju banaka Kosova.

Da li je moguće alternativno rešenje?

S druge strane, profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini, Mejdi Bektaši (Bektashi), smatra da je potrebno malo više vremena za primenu odluke o zabrani gotovinskog plaćanja u dinarima.

"Mnogi Srbi sa Kosova primaju pomoć, penzije i plate od države Srbije i alternativno rešenje treba pronaći kroz pregovore nadležnih institucija", kaže on za RSE.

U ovom slučaju, dodaje dalje, dogovor da se novčana sredstva koja dolaze u dinarima konvertuju u evre, treba da postignu dve Vlade i Centralna banka Kosova sa Narodnom bankom Srbije.

Kao primer, Bektaši pominje da je Vlada Kosova novčano pomagala pripadnicima albanske zajednice u opštinama na jugu Srbije: Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

"Ta pomoć u većini slučajeva ide putem Centralne banke ili poslovnih banaka. Pošto Vlada Kosova nema dinare, transakcije su obavljene kroz Centralnu banku (Narodna banka Srbije), gde je evro konvertovan u dinare. Opštine u Preševskoj dolini su sredstva (pomoć Vlade Kosova) dobile u dinarima", objašnjava on.

Šta će biti sa Poštom?

RSE se obratio Javnom preduzeću Pošta Srbije sa upitom šta će se desiti sa njihovim poslovanjem od 1. februara kada se ukine dinar.

Međutim umesto odgovora naveli su da je vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević dao intervjuu za portal Kosovo online, te da se pozovemo na njega.

Zoran Đorđević, Beograd, novembar 2017.
Zoran Đorđević, Beograd, novembar 2017.

Đorđević je u tom intervjuu, pored ostalog, rekao da Pošta Srbije pokušava da pronađe način da nastavi svoje poslovanje kao do sada, odnosno da se upotreba dinara ne ukine.

Na šalterima u Pošti koja radi u sistemu Srbije se, osim penzija, izdaju i druga novčana primanja, te obavljaju razne transakcije u dinarima.

Bivši direktor Pošte Srbije na Kosovu, Ranđel Nojkić, veruje da se može pronaći rešenje da Pošta Srbije nastavi sa radom ali da će morati da promeni način funkcionisanja ukoliko bi se dinar konvertovao u evro.

"Pošta ne radi sa međunarodnom valutom, odnosno menjačke poslove tako da bi morao da se promeni način funkcionisanja. Ali to opet znači da bi Centralna banka Kosova morala da prihvati dinar, tu mora da postoji dobra volja", kaže on.

Da li je upotreba dinara bila legalna?

Bivši guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti za Radio Slobodna Evropa kaže da je upotreba dinara bila neustavna i protivzakonita.

Mehmeti: Upotreba dinara je bila neustavna i protivzakonita
Mehmeti: Upotreba dinara je bila neustavna i protivzakonita

Precizirao je da dinar na Kosovu ukinut uredbom i Administrativnim uputstvom UNMIK-a (Privemena administracija UN na Kosovu), te da je uvedena najpre nemačka marka a potom i evro.

S druge strane Nojkić, koji je u posleratnom periodu bio i poslanik u Skupštini Kosova, tvrdi suprotno.

"Postojala je uredbe za upotrebu moneta (različita vrsta novca)", kaže on.

Dodaje da je od 1999. godine dinar legalno ulazio na Kosovo, da je on prijavljivan carini Kosova od kojih su dobijali deklaraciju.

Nojkić: Do ukidanja dinara nije smelo da dođe
Nojkić: Do ukidanja dinara nije smelo da dođe

Smatra i da je ispuštena prilika da se upotreba dinara ubaci kroz Zakon o Centralnoj banci Kosova.

Nojkić zaključuje da nije smelo da dođe do ove situacije u kojoj se dinar ukida, te da je to posledica neaktivnog učestvovanja Srba u institucijama Kosova.

Lajčak obavestio Brisel

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, je 17. januara za beogradsku TV Pink rekao da je za zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem razgovarao o ukidanju dinara, te da je o tome obavestio Brisel.

On je naveo da se sada situacija analizira, te da uskoro očekuje da EU izađe sa zajednički stavom. Izrazio je nadu da će se pronaći rešenje, koje neće imati nikakve negativne posledice.

RSE se obratio EU sa upitom oko ukidanja dinara na Kosovu ali odgovor nije stigao.

Nisu odgovorili ni iz Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da kosovske vlasti nameravaju da ukinu dinar i "upadnu" u Poštansku štedionicu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG