Dostupni linkovi

Osmani najavljuje dogovor o upotrebi dinara na Kosovu


Vjosa Osmani, Priština, 28. septembra 2023.
Vjosa Osmani, Priština, 28. septembra 2023.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da postoji nekoliko opcija o kojima se razgovara o primeni uredbe Centralne banke Kosova, koja predviđa da se gotovinska plaćanja i platni promet odvija isključivo u evrima.

Ona je novinarima rekla u sredu da očekuje da će za dva dana biti postignut dogovor o implementaciji ove uredbe, koja bi trebala da stupit na snagu u četvrtak, 1. februara.

Uredba Centralne banke Kosova u praksi znači da se zabranjuje upotreba dinara – zvanična valuta Srbije – što za sobom povlači pitanje isplate primanja Srbima na Kosovu iz budžeta Srbije.

Dinar se do sada koristio u svim srpskim sredinama, a pripadnici srpske zajednice se sada oštro protive njegovom ukidanju.

U međuvremenu, međunarodna zajednica je od Kosova zatražila da odloži sprovođenje odluke, ali je Vlada u Prištini ostala pri stavu da je ta odluka u skladu sa Ustavom Kosova.

"Centralna banka Kosova je svoj rad obavljala u skladu sa principom nezavisnosti, kako i treba. Što se tiče praktične provedbe ovih principa, razmatra se više opcija koje bi s jedne strane poštovale 11. član Ustava. Ali, s druge strane, ostaviće malo vremena za informisanje građana i njihovo prebacivanje, recimo na nove i druge račune", rekla je Osmani.

Srbi na Kosovu imaju primanja iz Srbije koja im se isplaćuju u dinarima, kao što su plate u srpskim obrazovnim, zdravstvenim i drugim institucijama.

Tu su i dečiji dodatak, socijalna pomoć ili penzije, koje se takođe isplaćuju iz budžeta Srbije.

Guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismailji (Ismaili) je rekao da niko Srbima ne može da zabrani primanja iz Srbije, te im predložio da otvore račune u kosovskim licenciranim bankama.

Međutim, trenutno u kosovskim bankama nije moguće otvoriti dinarske račune i za sada ostaje nejasno da li Srbija može isplaćivati primanja u evrima.

Dinari su na Kosovu do sada stizali iz Srbije putem Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću – odakle je kompanija "Henderson" dalje razvozila novac u banke ili pošte koje rade u sistemu Srbije.

Vlasti iz Srbije i Srpska lista – najveća stranka Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda –odluku o ukidanju dinara su okarakterisali kao "progon Srba bez oružja".

Srbi zabrinuti za svoja primanja uoči zabrane dinara na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00
XS
SM
MD
LG