Dostupni linkovi

Uvoz slab, ali lekova ima na Kosovu


Apoteka, ilustrativna fotografija
Apoteka, ilustrativna fotografija

Vlada Kosova na dužnosti nije komentarisala izjavu američkih zvaničnika o tome da taksa od 100 na robu iz Srbije ometa regionalnu saradnju protiv pandemije Covid-19.

Takođe navode da iako sa Srbijom saradnje o tom pitanju nema, saradnja sa ostalim zemljama u regiji je veoma dobra.

Dodaju da Vlada vodi računa o tome da građani ne bi ostali uskraćeni za esencijalni proizvodi zbog odluka ranijih vlada.

"Izuzev Srbije sa kojom imamo neke nesuglasice, sa svim zemljama regiona do sada smo imali veoma dobru saradnju do sada, posebno u borbi protiv Covida-19. U tom slučaju Vlada Republike Kosovo preduzela je mere i odgovarajuće odluke s ciljem obezbeđivanja i snabdevanja građana s neophodnom i esencijalnom robom", kazao je za RSE portparol Vlade, Perparim Krieziju (Perparim Kryeziu).

Ponavljanje poziva za ukidanje takse

U zajedničkoj izjavi 26. marta, Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell), ambasador SAD-a na Kosovu Filip Kosnet (Philip Kosnett) i posebni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer), pozvali su rukovodioce Kosova još jednom na ukidanje takse u potpunosti.

"Verujemo da carine štete građanima Kosova ometajući regionalnu suradnju protiv Covida-19, uključujući odgađanje ulaska potrebnih zaliha na Kosovo i ometajući ekonomski rast", dodaje se.

Bez uvoza lekova iz Srbije

I portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci (Stavileci) izjavio je za RSE da se trenutno iz Srbije ne uvoze lekovi.

Zdravstvene vlasti na Kosovu potvrđuju da je snabdevanje lekovima za sada stabilno, ali ukazuju da je potrebno da se ono i pojača.

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti kaže da Kosovo na različite načine osigurava farmaceutske proizvode.

"Različite farmaceutske kompanije uvoze proizvode. (Zbog takse) sigurno je da u ovo vreme ima restrikcija ali pronalaze se drugi načini da se uvezu lekovi i da se distribuiraju za potrebe zdravstvenog sektora", navodi Hoti.

Zašto je teško napraviti vakcinu protiv korona virusa?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

O proizvodnji lekova na Kosovu

Na Kosovu su trenutno dve kompanije koje proizvode medicinske proizvode i opremu a kojima je za sada zabranjen izvoz u inostranstvo zbog povećanih zahteva unutar Kosova.

Taksu od 100 odsto na robu iz Srbije uveo je krajem 2018. bivši premijer Ramuš Haradinaj (Ramush). Aktuelni premijer na dužnosti Aljbin Kurti, ovog meseca je ukinuo taksu na sirovinske proizvode, a od 1. aprila najavio da će se ona zameniti sa recipročnim merama, čime se SAD takođe protivi.

Na Kosovu je inače korona virusom zaraženo 86 osoba, a jedna je preminula.

*Saradnja na tekstu Amra Zejneli Loxha

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG