Dostupni linkovi

Grenell, Kosnett i Palmer: Nema tajnog plana o razmjeni teritorija


Richard Grenell
Richard Grenell

"Sjedinjene Države stoje s narodom Kosova", navodi se na početku zajedničke izjave specijalnog američkog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Richarda Grenella, veleposlanika SAD-a na Kosovu Philipa Kosnetta i posebnog izaslanika američkog državnog tajnika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera.

"Pohvaljujemo kontinuirane napore zdravstvenih radnika i ostalih koji naporno rade, s velikim rizikom, kako bi smanjili napredak Covida-19 na Kosovu. U ovo doba nesigurnosti, pozivamo kosovske čelnike da slijede kosovski Ustav i vladavinu zakona. Zalažemo se za suradnju s bilo kojom vladom koja je formirana ustavnim postupkom", ističu u izjavi.

Pozivaju i čelnike Kosova da u potpunosti ukinu carine (carine od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, op. RSE).

"Vjerujemo da carine štete građanima Kosova ometajući regionalnu suradnju protiv Covida-19, uključujući odgađanje ulaska potrebnih zaliha na Kosovo i ometajući gospodarski rast", dodaje se.

"Želimo pojasniti da ne postoji tajni plan razmjene teritorija između Kosova i Srbije, kao što neki nagađaju. Specijalni izaslanik Richard Grenell nikad nije vidio, ni raspravljao o takvom planu. Usmjerenost američke Vlade na podržavanje nedavnih sporazuma o ponovnoj uspostavi zračnih, željezničkih i autocestnih veza između Kosova i Srbije ima za cilj poboljšanje gospodarstva i stvaranje gospodarskog zamaha. Vjerujemo da će ovaj zamah dati novu energiju dijaloškom procesu koji bi vodio uzajamnom priznavanju", zaključuje se u izjavi koju potpisuju Grenell, Kosnett i Palmer.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG