Dostupni linkovi

Godinu dana korona virusa u svijetu

Od izbijanja pandemije u zimu 2019. do januara 2021. oboljeli su registrovani u 191 zemlji i regiji.

  • Korona virus (SARS-CoV-2) pojavio se u Kini krajem 2019. Bolest koju izaziva naziva se Covid-19. Simptomi i posljedice koje izazivaju virus i bolest su brojne, a neke su ovišena temperatura i upala pluća. U u krajnjem je moguća i smrt.
  • U svijetu je na 13. januar 2021. bilo 91.691.962 zaraženih korona virusom, oporavilo se 50.729.800 ljudi, a od posljedica bolesti preminulo je 1.964.571, podaci su američkog Univerziteta Johns Hopkins.​
  • Najveći broj zaraženih na 13. januar 2021. bio je u SAD-u 22.846.796, Indiji 10.495.147, Brazilu 8.195.637, Rusiji 3.434.934, Velikoj Britaniji 3.173.274.
  • Broj preminulih do 13. januara 2021. bio je najveći u SAD-u 380.796, Brazilu 204.690, Indiji 151.529, Meksiku 135.682 i Velikoj Britaniji 83.342.
  • Korona virus dolazi iz porodice virusa koja je nazvana prema izgledu jer ima oblik krune. Iz iste grupe virusa su se razvili SARS i MERS, virusi koji su u prošlosti izazvali epidemiju.
  • Bolest koju ovaj virus izaziva zove se COVID-19.
  • Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za sprečavanje širenja infekcije su: redovno pranje ruku, prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja, temeljito kuhanje mesa i jaja, izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koje pokazuju simptome respiratornih oboljenja.
21:13 26.3.2020.

Borelj i Rama: Potrebna koordinisana akcija protiv pandemije

Žozep Borelj
Žozep Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i premijer Albanije Edi Rama složili su se da je potrebna snažna i koordinisana akcija za ublažavanje društvenih i ekonomskih posledica pandemije novog korona virusa.

U razgovoru s Ramom Borelj je naglasio da EU "intenzivno radi" sa Zapadnim Balkanom i da su saradnja i solidarnost od ključne važnosti, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Oni su razgovarali o kontinuiranoj međunarodnoj saradnji u borbi protiv širenja pandemije korona virusa i značaju rešavanju neodložnih potreba u njenom suzbijanju, navodi se u saopštenju.

21:06 26.3.2020.

Kanada protiv slanja američke vojske na granicu

Granični prelaz između Kanade i SAD u Kvebeku
Granični prelaz između Kanade i SAD u Kvebeku

Kanada je poručila SAD da se oštro protivi predlogu administracije predsednika Donalda Trampa da pošalje vojsku na granicu ove dve zemlje tokom pandemije korona virusa.

Vlasti Kanade upozorile su da bi takav potez SAD ugrozio odnose dva dugogodišnja saveznika.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da Vlada Kanade razgovara sa Belom kućom, sa ciljem da odgovori SAD od namere da pošalje vojsku na granicu.

"Kanada i SAD imaju najdužu nemilitarizovanu granicu u svetu i u interesu obe zemlje je da tako i ostane", rekao je Trudo.

Iz Bele kuće nisu odgovorili na zahtev za komentar.

20:56 26.3.2020.

Kijev zatvara granicu i za ukrajinske državljane u inostranstvu

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Ukrajinska granica bit će zatvorena za sve državljane Ukrajine koji se ne vrate u zemlju do kraja dana 27. marta, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je u televizijskom obraćanju poručio da će u petak do kraja dana biti zatvorena granica i da će biti obustavljen sav prevoz putnika.

Zelenski je podsjetio da je prije dvije sedmice pozvao sve državljane Ukrajine da se smjesta vrate u zemlju.

Prema riječima Zelenskog, većina Ukrajinaca se vratila u sopstvenoj režiji, dok je više od 80.000 njih u zemlju vraćeno avionima, vozovima i autobusima.

20:48 26.3.2020.

Ambasada Srbije u CG: Respiratori nisu konfiskovani

Srbija nikada nije konfiskovala respiratore za Crnu Goru, niti je ta, ili bilo koja druga takva roba oduzeta na granici, saopšteno je iz Ambasade Srbije u Podgorici.

Prethodno je Amer Ramusović, portparol Fonda za zdravstveno osiguranje (FZD) Crne Gore izjavio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ova institucija naručila pet respiratora od predstavnika švedskog proizvođača koji ima sjedište u Srbiji. Po njegovim riječima, Srbija je zadržala tri uređaja, dok su dva ranije su stigla u Crnu Goru preko Hrvatske.

U reagovanju Amasade navodi se da je stavljanje, kako se navodi, “takvih neistinitih i netačnih navoda na naslovnu stranu” i dovođenjem u vezi sa tim rast broja obolelih „naneta velika šteta istini, Srbiji, svim njenim građanima i njenoj Ambasadi u Crnoj Gori“.

Pročitajte:

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG