Dostupni linkovi

Kanada protiv slanja američke vojske na granicu


Granični prelaz između Kanade i SAD u Kvebeku.
Granični prelaz između Kanade i SAD u Kvebeku.

Kanada je poručila SAD da se oštro protivi predlogu administracije predsednika Donalda Trampa da pošalje vojsku na granicu ove dve zemlje tokom pandemije virusa korona.

Vlasti Kanade upozorile su da bi takav potez SAD ugrozio odnose dva dugogodišnja saveznika.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da Vlada Kanade razgovara sa Belom kućom, sa ciljem da odgovori SAD od namere da pošalje vojsku na granicu.

"Kanada i SAD imaju najdužu nemilitarizovanu granicu u svetu i u interesu obe zemlje je da tako i ostane", rekao je Trudo.

Iz Bele kuće nisu odgovorili na zahtev za komentar, ali je komandant generalštaba američke vojske general Džejms Mekonvil rekao novinarima da vojska nije dobila bilo kakvo naređenje u vezi sa odlaskom na granicu.

Samo nekolicina ljudi ilegalno prelazi granicu iz Kanade u SAD, a slučajevi zaraze virusom korona više se pojavljuju u Americi nego u Kanadi.

Zamenik kanadskog premijera Kristija Frilend izjavila je da je Trampovoj administraciji rečeno da nema opravdanja za slanje vojske na granicu, te da to nije pravi način na koji SAD treba da se odnose prema pouzdanom prijatelju i vojnom savezniku, javio je AP.

U Kanadi je do sada za korona virus testirano više od 158.000 ljudi, zaraženo je 3.400, a zabeleženo je 35 smrtnih slučajeva.

XS
SM
MD
LG