Dostupni linkovi

Godinu dana korona virusa u svijetu

Od izbijanja pandemije u zimu 2019. do januara 2021. oboljeli su registrovani u 191 zemlji i regiji.

  • Korona virus (SARS-CoV-2) pojavio se u Kini krajem 2019. Bolest koju izaziva naziva se Covid-19. Simptomi i posljedice koje izazivaju virus i bolest su brojne, a neke su ovišena temperatura i upala pluća. U u krajnjem je moguća i smrt.
  • U svijetu je na 13. januar 2021. bilo 91.691.962 zaraženih korona virusom, oporavilo se 50.729.800 ljudi, a od posljedica bolesti preminulo je 1.964.571, podaci su američkog Univerziteta Johns Hopkins.​
  • Najveći broj zaraženih na 13. januar 2021. bio je u SAD-u 22.846.796, Indiji 10.495.147, Brazilu 8.195.637, Rusiji 3.434.934, Velikoj Britaniji 3.173.274.
  • Broj preminulih do 13. januara 2021. bio je najveći u SAD-u 380.796, Brazilu 204.690, Indiji 151.529, Meksiku 135.682 i Velikoj Britaniji 83.342.
  • Korona virus dolazi iz porodice virusa koja je nazvana prema izgledu jer ima oblik krune. Iz iste grupe virusa su se razvili SARS i MERS, virusi koji su u prošlosti izazvali epidemiju.
  • Bolest koju ovaj virus izaziva zove se COVID-19.
  • Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za sprečavanje širenja infekcije su: redovno pranje ruku, prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja, temeljito kuhanje mesa i jaja, izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koje pokazuju simptome respiratornih oboljenja.
20:45 26.3.2020.

Radončić: Bh. državljani stižu iz Rima u Sarajevo u petak

Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić oglasio se na Instagramu povodom leta Rim - Sarajevo sa državljanima BiH.

"Sutra (27. mart) dolazi avion iz Rima s našim studentima i građanima. Zbog njih smo, između ostalog, na Vijeću ministara BiH prije neki dan prolongirali potpuno zatvaranje aerodrom oglasio a za putnički saobraćaj za 30. mart", napisao je Radončić.

"Na prijedlog ministrice Bisere Turković, danas (26. mart) su na našoj telefonskoj sjednici odobrena posebna sredstva za plaćanje aviona za njihov povratak. Sutra slijeću u Sarajevo. Vlada Kantona Sarajevo promptno je osigurala Studentski dom na Bjelavama za njihovu obaveznu i strogu izolaciju. Ali, Kantonalni MUP mora osigurati da, eventualno, ne dođe do fizičkog kontakta između njih i njihovih roditelja, prijatelja... Fahrudin Solak već je potpisao veoma dobru i preciznu naredbu da se ovo ne dogodi. Stroga pravila spašavaju živote. Ali, na priči o njihovom povratku, pokazali smo da naša BiH, čak i u situaciji opće i neviđene krize, može pokazati odgovornost i ljudsko lice. I, ono što sam nedavno rekao kada su neki, mimo Ustava, htjeli zabraniti našim građanima povratak u svoju domovinu, država mora biti majka svim svojim građanima. I kada im je dobro i kada to nije tako", napisao je Radončić.

20:37 26.3.2020.

Crna Gora dobija nove respiratore

Respirator
Respirator

U državnom zdravstvenom sistemu Crne Gore za sada ima 77 respiratora, kao i još nekoliko respiratora iz privatne klinike Kodra, a u narednim danima se očekuje isporuka još najmanje 50, kazao koordinator Medicinskog kriznog štaba Ranko Lazović.

"Sjutra (27. mart) bi trebalo da stigne 11 respiratora, još 40 respiratora treba da se dobiju iz Njemačke i Švajcarske za koje je već plaćeno, slijedi jedan dio isporuke iz Turske, a nadamo se i da ćemo još dobiti oko 150 respiratora sa nivoa Svjetske zdravstvene organizacije", kazao je Lazović za RTV Crne Gore.

Prema posljednjim podacima Instituta za Javno zdravlje, u Crnoj Gori je registrovano 69 inficiranih novim korona virusom, a pod zdravstveno sanitarnim nadzorom je 6.258 osoba.

Do sada je zabilježen jedan smrtni slučaj kao posljedica korona virusa.

19:52 26.3.2020.

Inspektori na graničnim prijelazima FBiH izdali 17.680 rješenja o stavljanju putnika u dvosedmičnu izolaciju

Federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) izdali su ukupno 17.680 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor odnosno izolaciju na period od 14 dana, navodi se u saopštenju Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

"Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 1.829 lica - državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 164 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta", navodi se iz FUZIP-a.

Iz FUZIP-a napominju da danas ističu mjere iz 130 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, te 92 rješenja izdata od strane kantonalnih sanitarnih inspektora na Graničnom prelazu Aerodrom Tuzla, čime je do sad za ukupno 662 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

"Kantonalni policijski organi svakodnevno kontrolišu lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljene ukupno 242 zbirne službene zabilješke o nepoštivanju izrečenih mjera, na ime većeg broja lica. U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 58 lica biti pokrenuti prekršajni postupci", navodi se u saopštenju Federalne uprave za inpekcijske poslove.

19:50 26.3.2020.

Misija OEBS-a u BiH traži uklanjanje imena i ličnih podataka osoba u samoizolaciji

Misija Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Bosni i Hercegovini je u izjavi za javnost podržala najnoviju odluku Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, kojom se naređuje momentalno uklanjanje imena i ličnih podataka osoba koje se nalaze u samoizolaciji i uzdržavanje od ovakvih praksi u budućnosti.

"Objavljivanje ovakvih informacija povlači ne samo pitanja koja se tiču povrede njihovog prava na privatnost, nego se zbog straha od javne izloženosti kod pojedinaca može pojaviti otpor ka prijavljivanju simptoma, što će otežati praćenje širenja virusa, čime se povećava i rizik po širu javnost. Misija OEBS-a u BiH ohrabruje sve svoje osoblje, kao i sve građane BiH, da u potpunosti poštuju zahtjeve vlasti usmjerene ka samoizolaciji, te da poštuju sve mjere usmjerene ka sprečavanju širenja virusa i zaštiti šire zajednice", navodi se iz Misije OEBS-a u BiH.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG