Dostupni linkovi

Odobreno otvaranje pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji


Sedište institucija EU u Briselu
Sedište institucija EU u Briselu

Savet opštih poslova Evropske unije odobrio je otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ova je odluka donešena prilikom ministarskog sastanka koji je održan u formatu video-konferencije zbog okolnosti nastalih pandemijom korona virusa i nemogućnosti da se ministri okupe u sedište EU.

Hrvatska državana sekretarka za Evropu Andrea Mateo Zgombić koja je predsedavala sastankom je potvrdila da će ovu odluku ministri formalno usvojiti pisanom porcedurom, dok će kasnije, u toku ove nedelje, istu potvrditi i lideri zemalja EU.

“Ovom odlukom mi šaljemo važnu poruku i svim zemljama Zapadnog Balkana. To je podjednako dobra vest za EU i njene države članice. Jačamo naše susedstvo, obezbeđujemo sigurnost i stabilnost suseda i potvrđujemo evropsku perspektivu za šest zemalja regiona”, poručila je na kraju sastanka Mateo-Zgombić.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) je naglasio da su obe zemlje ubrzale reforme i pokazale konkretne rezultate.

“Uskoro ćemo predstaviti pregovarački okvir, tako što bi pregovori mogli početi ubrzo”, izjavio je Varhelji.

“Najiskrenije čestitam obema državama. Ovo takođe šalje glasnu i jasnu poruku Zapadnom Balkanu: vaša budućnost je u EU”, istakao je na twitteru Varhelyi.

Nemački ministar za evropska pitanja Majkl Rot (Michael Roth) je na Twitteru naglasio da je konačno dato zeleno svetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Inače, nakon ove odluke koju su doneli ministri zemalja članica EU, konačni pečat treba da daju šefovi država i vlada zemalja članica EU.

Redovni samit koji je trebao da se održi 26 i 27. marta je otkazan zbog okolnosti izazvanih korna virusom ali će umesto toga lideri EU imati video konferenciju gde će takođe raspravljati o merama u suzbijanju bolesti COVID-19.

Parlamentarna grupacija Socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu pozdravila je odluku ministara da se otvore pregovori o pristupanju Uniji s Albanijom i Severnom Makedonijom i zatražili su da se što pre donese odluka o početku pregovora.

Poslanik u Evropskom parlamentu i izvestlac EP za proširenje na Zapadnom Balkanu, te izvestilac za Crnu Goru Tonino Picula, pozdravivši odluku, ponovno naglasio nužnost da se te zemlje uključe u programe EU za borbu protiv pandemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG