Dostupni linkovi

Borel i Rama: Potrebna koordinisana akcija protiv pandemije


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i premijer Albanije Edi Rama složili su se danas da je potrebna snažna i koordinisana akcija za ublažavanje društvenih i ekonomskih posledica pandemije novog korona virusa.

U razgovoru s Ramom Borel je naglasio da EU "intenzivno radi" sa Zapadnim Balkanom i da su saradnja i solidarnost od ključne važnosti, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Oni su razgovarali o kontinuiranoj međunarodnoj saradnji u borbi protiv širenja pandemije korona virusa i značaju rešavanju neodložnih potreba u njenom suzbijanju, navodi se u saopštenju.

Borel je rekao da je Evropska komisija preusmerila više od 50 miliona evra za hitnu pomoć zdravstvenom sistemu Albanije i njen socioekonomski oporavak i dodao da će Unija "nastaviti da bude uz Albaniju".

Kako se navodi, Borel je ponovo izrazio "veliko zadovoljstvo" zbog odluke Saveta EU u utorak da otvori pristupne pregovore s Albanijom i Severnom Makedonijom i "naglasio da je to dobra vest za obe zemlje, Zapadni Balkan i EU".

XS
SM
MD
LG