Dostupni linkovi

Grupe i organizacije iza zabranjenog koncerta u Beogradu


Mogućnost održavanja neonacističkog koncerta u Beogradu, naišla je na otpor dela javnosti; Na slici neonacistički skup u Rusiji.
Mogućnost održavanja neonacističkog koncerta u Beogradu, naišla je na otpor dela javnosti; Na slici neonacistički skup u Rusiji.

Koncert neonacističkih bendova, na internetu najavljen za 10. oktobar uveče u zgradi BIGZ-a u Beogradu, nije održan, ali je mogućnost njegove organizacije izazvala osudu dela kritičke javnosti i opozicionih stranaka u Srbiji.

Oni su, pored ostalog, upozorili da bi održavanje takvog događaja „bacilo senku na antifašističku tradiciju”, a vlast pozvali da “prestane da podržava i štiti fašističke organizacije u Srbiji”.

Kako je došlo do zabrane koncerta?


Prvo je na pojedinim stranicama na internetu objavljena najava koncerta, koji je zamišljen kao memorijalni skup posvećen Janu Stjuartu Donaldsonu, osnivaču neonacističke međunarodne skinhed mreže Krv i čast, koja deluje i u Srbiji.

Na mogućnost održavanja neonacističkog koncerta u zgradi BIGZ-a u Beogradu prvo je u javnosti upozorila levičarska organizacija Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Oni su u svom saopštenju pozvali „antifašističku javnost da digne svoj glas protiv održavanja gnusnog koncerta čiji je cilj širenje rasističkih, antisemitskih i ksenofobnih poruka i mržnje”, a učesnike najavljenog koncerta označili su kao “ekstremističke izgrednike”.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je informacije o najavljenom skupu zatražio u policiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je odgovorilo 9. oktobra da policiji nije prijavljeno bilo kakvo održavanje koncerta u zgradi BIGZ-a, ali da je policija, nakon što su se takve informacije pojavile u medijima, izvršila sve neophodne provere.

“U slučaju eventualnog okupljanja policija će, u saradnji sa drugim državnim organima, postupiti u skladu sa zakonom i preduzeti neophodne mere”, naveo je MUP.

U subotu, 10. oktobra oko 18 sati, za kada je koncert bio najavljen, ispred zgrade BIGZ-a nije bilo okupljanja, a kako je javila reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), na ulazu su bili policajci u civilu.

Najavu koncerta osudile su i pojedine opozicione stranke i pozvale nadležne da zabrane skup. Saopštenja su, pored ostalih, izdali Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana i Građanski demokratski forum.

„Upozoravamo režim Srpske napredne stranke da dnevnopolitičko koketiranje sa fašizmom zarad sitnih političkih poena predstavlja veliku opasnost za sve građane Srbije i pre svega nanosi nesagledivu štetu i sramotu tradiciji našeg naroda“, naveo je Pokret slobodnih građana u saopštenju.

Ko je Jan Stjuart Donaldson?


Britanac Jan Stjuart Donaldson (Ian Stuart Donaldson) je jedan od osnivača međunarodne neonacističke skinhed mreže „Krv i čast“ (Blood and Honour). Organizacija je osnovana 1987. godine.

Pre nego što je osnovao “Krv i čast”, Donaldson je bio muzičar u britanskom bendu „Skrewdriver“. Bend se smatra idejnim začetnikom takozvane desničarske rok muzike.

Naziv “Krv i čast” je preuzet iz krilatice Hitlerove omladine (“Blut und Ehre”), a često se u označavanju organizacije koristi broj 28, koja označava redne brojeve slova B i H u latinskoj abecedi.

Organizacija je za cilj imala političko delovanje, a organizacija koncerata je vid promocije ideja i regrutacije novih istomišljenika.

Jan Stjuart Donaldson je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1993. godine, a njegova organizacija je nastavila da širi nacističke poruke. Svake godine ogranci „Krvi i časti“ širom sveta organizuju koncerte u pomen Donaldsonu.

Kako se može videti na internetu, takvi koncerti su se ranije održavali i u Beogradu.

BBC piše da su ogranci organizacije "Krv i čast" zabranjeni u nekoliko država širom Evrope, uključujući i Rusiju. „Krv i čast“ je zabranjena i u Kanadi, a na sajtu kanadske vlade ta organizacija je ocenjena kao "međunarodna neonacistička mreža čija je ideologija izvedena iz nacionalsocijalističke doktrine nacističke Nemačke".

Šta znamo o grupama koje su bile najavljene?

Na koncertu koji 10. oktobra nije održan u zgradi BIGZ-a, bio je najavljen nastup tri grupe iz Srbije - „Kristalna noć“, „Iz Revolta“ i „Proviđenje“.

Grupa „Kristalna noć“ ime nosi po događaju koji je obeležio početak progona Jevreja pred Drugi svetski rat. U noći 9. na 10. novembar 1938. godine, u Nemačkoj i Austriji je počeo progon Jevreja, uništeno ili spaljeno je na stotine sinagoga, jevrejskih domova i radnji, a 91 osoba je ubijena.

Jedna od pesama po kojoj je prepoznatljiva grupa „Kristalna noć“ slavi Rudolfa Hessa, ličnog sekretara Adolfa Hitlera i osuđenog ratnog zločinca.

Pesme grupe "Proviđenje" su otvoreno antisemitske i rasističke, sa nazivima „Konačno rešenje“, „Bela omladina“ ili „Snaga rase“.

Takođe imaju i pesmu „Waffen SS“ koja veliča vojno krilo Nacističke partije, a u pesmama veličaju i ratne zločince sa ovdašnjih prostora - Dimitrija Ljotića, saradnika Nemaca koji je tokom Drugog svetskog rata imao svoje oružane grupacije po uzoru na Hitlerovu partijsku vojsku, i generala Vojske Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za genocid u Srebrenici 1995. godine.

Bendovi „Kristalna noć“ i „Proviđenje“ nemaju kontakt stranice na društvenim mrežama koje se najviše koriste u Srbiji i nemaju zvanične internet prezentacije.

Bend „Iz revolta“ predstavlja deo pokreta RAC (Rock Against Communism - Rok protiv komunizma).

RAC je nastao u Velikoj Britaniji kasnih sedamdesetih godina prošlog veka, kao pokret koji su osnovali ekstremni desničari, reagujući na pokret Rock Against Racism – Rok protiv rasizma.

U istraživanju centra Simon Vizental navodi se da bendovi pokreta RAC „često promovišu nacizam i bele supremaciste“, kao i da tih bendova ima širom sveta – od Španije, Holandije, Finske, Sjedinjenih Država, Brazila i Australije.

Bend „Iz revolta“ u svojim pesmama veliča belu rasu i Slovene, a kao vizuelni identitet koristi "kolovrat", simbol iz ranoslovenske kulture, koji se naziva i slavenskom svastikom. Zbog poruka koje njihove pesme nose, Youtube ih redovno uklanja, na šta se i bend žali na svojoj Facebook stranici.

Bend „Iz revolta“, koji ima stranicu na Fejsbuku, nije odgovorio na upućena pitanja o najavljenom koncertu i promovisanju neonacističkih stavova.

U radu “Kako ekstremizam peva – muzika u službi fašizma i neonacizma”, nastalom u okviru istraživanja nevladine Antifašističke koalicije 2018. godine, autorka Mirna Laković povezivala je bendove sa tajnim neonacističkim organizacijama i grupama.

Među bendove koji su povezani sa tajnim neonacističkim grupama pomenula je i grupu „Kristalna noć“.

„Svima njima (bendovima) zajedničko je da pod maskom patriotizma šire nacionalizam, neonacizam, rasizam, homofobiju i druge oblike netrpeljivosti. Zajedničko im je i to da najčešće deluju tajno, pa čak i onda kad je u pitanju organizacija koncerata“, navodi se u istraživanju.

U istraživanju se ističe i da su „nezaobilazan deo njihovog stajlinga tetovaže i odeća sa manje ili više poznatim nacističkim simbolima: likovi Adolfa Hitlera, Hajnriha Himlera, cifre 88, 28 ili 18 (kao redni brojevi početnih slova imena pomenutih nacista, cifre koje predstavljaju redne brojeve početnih slova u rečima “Blood and honour”), ali i likovi ratnih zločinaca iz naše, bliže i dalje istorije“.

Šta je Klub 28?

Na plakatu objavljenom na internetu, Klub 28 je naveden kao organizator koncerta. Brojevi 28 referišu na slova B i H, odnosno za inicijale „Krv i časti“ (Blood and Honour).

Na plakatu je istaknuto da je informaciju o održavanju koncerta, kao i izveštaje o njemu ili fotografije, zabranjeno deliti na društvenim mrežama.

Lokacija kluba nije zvanično potvrđena, ali su se pojavile informacije da je smešten u BIGZ-u, nekadašnjoj zgradi državne štamparije, danas zapuštenom prostoru u veoma lošem stanju gde se smestio deo beogradske alternativne scene.

U danu kad je najavljen koncert, 10. oktobra, obezbeđenje na portirnici zgrade BIGZ-a reklo je reporterki RSE da u Klubu 28 "nema nikoga i da se ništa ne dešava", kao i da je taj klub zaključan.

Blog stranica na kojoj se pojavljuju i baneri ogranaka organizacije „Krv i čast“ nije dostupna na internetu, ali se pretragom arhive na tom blogu mogu videti izveštaji sa održanih koncerata u čast Donaldsona tokom prethodnih godina u Beogradu.

RSE je uputio pitanja na mejl adresu koja je dostupna na toj blog stranici, ali nam do objave teksta nije odgovoreno.

Krv i čast u Srbiji

Organizacija „Krv i čast“ u Srbiji deluje kao neregistrovana, tajna organizacija. Predstavlja srpski ogranak međunarodne neonacističke mreže Krv i čast (Blood and Honour).

Njihove aktivnosti u Srbiji beleže se još od 1995. godine, a poput dugih organizacija iz ove mreže, svoje aktivnosti poslednjih godina sve više sele u sajber prostor, navodi se u izveštaju „Desni ekstremizam u Srbiji“ nevladinog Helsinškog odbora za ljudska prava.

„Krv i čast Srbija“ našla se na mapi od 23 ekstremističke organizacije sa desnim predznakom. Istraživanje „Gde stanuje ekstremizam“ su 2018. godine objavile nevladine organizacije okupljene u Antifašističku koaliciju.

Ekstremna desnica u Srbiji

U Srbiji je 2009. godine donet Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola.

Tim zakonom se zabranjuje bilo kakva manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja, kao i njihovih simbola ili obeležja.

Dve najčešće pominjane zabranjene ekstremno desničarske organizacije u Srbiji su „Nacionalni stroj“ i „Obraz“. Ustavni sud je zabranio rad Nacionalnog stroja 2011. godine, a Obraz je zabranjen naredne 2012. godine.

Kao vođa zabranjenog Nacionalnog stroja tada je označen Goran Davidović zvani „Firer“. Jedan od više sudskih postupaka protiv Davidovića u Srbiji vodio se zbog napada na učesnike antifašističke šetnje u Novom Sadu 2007. godine. Taj postupak je pred sudom vođen duže od decenije, a Apelacioni sud u Beogradu je u aprilu 2019. godine ukinuo osuđujuću presudu Davidoviću.

Drugu zabranjenu organizaciju - „Obraz“, MUP Srbije je 2005. godine označio kao klerofašističku organizaciju. Iako je Ustavni sud zabranio rad “Obraza”, u Srbiji je ovo udruženje delovalo najpre neformalno, a od prošle godine je i zvanično registrovano pod nešto promenjenim imenom.

Vođa zabranjenog „Obraza“ Mladen Obradović je u maju 2019. godine registrovao udruženje „Svetosavski savez Obraz”.

U Ustavnom sudu Srbije, kako je ranije rečeno za RSE, nije bilo inicijative za zabranu preimenovanog Obraza.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG