Dostupni linkovi

Bez okupljanja neonacista u zgradi BIGZ-a u Beogradu


Ulaz u zgradu BIGZ-a u Beogradu u kojoj je za 10. oktobar 2020. uveče bio najavljen koncert neonacističkih grupa

Koncert neonacističkih grupa, koji je na internetu bio najavljen za 10. oktobar uveče u zgradi BIGZ-a u Beogradu, nije održan.

Oko 18 sati, za kada je koncert bio najavljen, ispred zgrade BIGZ-a nije bilo okupljanja, a kako je javila reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), na ulazu su bili policajci u civilu.

Obezbeđenje na portirnici zgrade BIGZ-a za RSE je navelo da u Klubu 28 u toj zgradi, u čijim je prostorijama najavljeno održavanje koncerta, "nema nikoga i da se ništa ne dešava".

Događaj je najavljen na internetu, a kako se vidi u najavi, zamišljen je kao memorijalni skup posvećen Britancu Janu Stjuartu Donaldsonu, osnivaču neonacističke međunarodne skinhed mreže "Krv i čast".

U najavi je potpisan i Klub 28, a brojevi 2 i 8 predstavljaju drugo i osmo slovo abecede B i H sto su početna slova imena neonacističke grupacije koju je osnovao Jan Stjuart Donaldson, Blood and Honour, što na engleskom znači Krv i čast.

Na internetu se takođe mogu pronaći izveštaji sa održanih koncerata u čast Donaldsona tokom prethodnih godina u Beogradu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) navelo je da će u slučaju eventualnog okupljanja neonacista na koncertu u Beogradu, ta institucija preduzeti neophodne mere.

U odgovoru MUP-a za Radio Slobodna Evropa (RSE) od 9. oktobra, policiji nije prijavljeno bilo kakvo održavanje koncerta u zgradi BIGZ-a u subotu, ali je policija, nakon što su se takve informacije pojavile u medijima, izvršila sve neophodne provere.

“U slučaju eventualnog okupljanja policija će, u saradnji sa drugim državnim organima, postupiti u skladu sa zakonom i preduzeti neophodne mere”, naveo je MUP.

Opozicioni Pokret slobodnih građana najoštrije je osudio najavu održavanja koncerta neonacističkih grupa koji je zakazan za 10. oktobar u zgradi BIGZ-a i pozvao nadležne da ne dozvole njegovo održavanje.

“Upozoravamo režim Srpske napredne stranke da dnevnopolitičko koketiranje sa fašizmom zarad sitnih političkih poena predstavlja veliku opasnost za sve građane Srbije i pre svega nanosi nesagledivu štetu i sramotu tradiciji našeg naroda“, naveo je Pokret slobodnih građana u saopštenju.

U pokretu su takođe naveli da je pokazatelj „koketiranja režima sa fašizmom“ i upad Miše Vacića 9. oktobra na tribinu u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Pokret je u saopštenju podsetio da se prema Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja iz 2009. godine, zabranjuje bilo kakva manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja, kao i njihovih simbola ili obeležja.

Najavu događaja u Beogradu u organizaciji neonacističkih grupa oštro je osudila takođe opoziciona Stranka slobode i pravde.

"Krv i čast" povezuje fašističke organizacije različitih država.

Ogranak organizacije "Blood and Honour", "Krv i čast", zabranjen je u Kanadi.

Na stranici kanadske vlade je ocenjena kao "međunarodna neonacistička mreža čija je ideologija izvedena iz nacionalsocijalističke doktrine nacističke Nemačke".

XS
SM
MD
LG