Dostupni linkovi

MUP Srbije: Postupićemo u skladu sa zakonom u slučaju neonacističkog koncerta


Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) navelo je da će u slučaju eventualnog okupljanja neonacista na koncertu u Beogradu, ta institucija preduzeti neophodne mere.

Kako se navodi u odgovoru MUP-a za Radio Slobodna Evropa (RSE) policiji nije prijavljeno bilo kakvo održavanje koncerta u zgradi BIGZ-a u subotu 10. oktobra, ali je policija, nakon što su se takve informacije pojavile u medijima, izvršila sve neophodne provere.

“U slučaju eventualnog okupljanja policija će, u saradnji sa drugim državnim organima, postupiti u skladu sa zakonom i preduzeti neophodne mere”, navodi se u odgovoru MUP-a.

Opoziciona Stranka slobode i pravde najoštrije je u petak osudila, kako se navodi, “prećutnu podršku vlasti” neonacističkom koncertu u zgradi BIGZ-a zakazanom za 10. oktobar.

“U istom mesecu u kome je oslobođen Beograd od nacizma i fašizma pre 76 godina u Beogradu će se zighajlovati i pevati pesme: Adolfu Hitleru, Rudolfu Hesu i Dimitriju Ljotiću”, navodi se u saopštenju te stranke.

Stranka slobode i pravde je pozvala nadležne da spreče taj događaj i ocenila da bi se njime bacila senka na antifašističku tradiciju Beograd a i Srbije.

Prethodno je i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) u svojoj reakciji od nadležnih organa tražio da spreče održavanje koncerta.

SKOJ je u saopštenju naveo da bi se koncertom širio govor mržnje i “naci-fašističke, rasističke, antisemitske i ksenofobne poruke".

Kako se vidi u najavi koncerta na internetu, događaj je zamišljen kao memorijalni skup posvećen Britancu Janu Stjuartu Donaldsonu, osnivaču neonacističke međunarodne skinhed mreže "Krv i čast".

U najavi je potpisan i Klub 28, a brojevi 2 i 8 predstavljaju drugo i osmo slovo abecede B i H sto su početna slova imena neonacističke grupacije koju je osnovao Jan Stjuart Donaldson, Blood and Honour, što na engleskom znači Krv i čast.

Na internetu se takođe mogu pronaći izveštaji sa održanih koncerata u čast Donaldsona tokom prethodnih godina u Beogradu.

"Krv i čast" povezuje fašističke organizacije različitih država.

Ogranak organizacije "Blood and Honour", "Krv i čast", zabranjen u Kanadi. Na stranici kanadske vlade je ocenjena kao 'međunarodna neonacistička mreža čija je ideologija izvedena iz nacionalsocijalističke doktrine nacističke Njemačke'.

XS
SM
MD
LG