Dostupni linkovi

Sjećanje na žrtve holokausta


Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. januara – na dan kada je 1945. godine oslobođen nacistički logor Aušvic u kojem je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo najmanje 1,1 milion ljudi.

Progon Jevreja počinje u noći s 9. na 10. januar 1938. godine širom Njemačke i Austrije, kada je uništeno ili spaljeno stotine sinagoga, jevrejskih domova i radnji, a 91 osoba je ubijena.

"Kristalna noć" rezultat je višegodišnje propagande njemačkog kancelara Adolfa Hitlera i njegove nacističke vlasti i označava početak terora, stradanja i monstruoznih zločina nad Jevrejima. Do kraja Drugog svjetskog rata ubijeno ih je šest miliona.

Nacisti su 1940. godine otvorili koncentracioni logor na periferiji Aušvica na jugu Poljske, prvo za Poljake, da bi 1942. godine logor postao ključno mjesto za istrebljenje Jevreja. Tokom Drugog svjetskog rata u Aušvicu je život izgubilo najmanje 1,1 milion ljudi. Postao je simbol holokausta i stradanja.

Logor su oslobodile jedinice Sovjetske armije 27. januara 1945. i taj dan se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Pogledajte specijalnu stranicu RSE "Sjećanje na žrtve holokausta".

XS
SM
MD
LG