Dostupni linkovi

Zabrana rada nedjeljom trgovinama i pogodovanje Crkvi


U Nacionalnom stožeru Civilne zaštite kažu da im je motiv bio naći balans između povećane mobilnosti stanovništva nakon otvaranja trgovina nekog načina kako da se tu mobilnost smanji (ilustrativna fotografija)
U Nacionalnom stožeru Civilne zaštite kažu da im je motiv bio naći balans između povećane mobilnosti stanovništva nakon otvaranja trgovina nekog načina kako da se tu mobilnost smanji (ilustrativna fotografija)

Među svim mjerama iz prvog kruga popuštanja, najviše je reakcija – i pozitivnih i negativnih – izazvala odluka nacionalnog stožera Civilne zaštite o produljenju radnog vremena trgovina, ali u isto vrijeme i zabrani rada trgovina nedjeljom, kao i najava omogućavanja vjerskih okupljanja od 2. svibnja, naravno u uvjetima koje propišu epidemiolozi.

Za predsjednika oporbenih Demokrata Miranda Mrsića, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), to je očit dokaz da HDZ aktualni porast rejtinga želi iskoristiti za skore izbore, i u tom kontekstu donosi odluke kojima će udobrovoljiti konzervativne i crkvene krugove.

"Iz ovoga je vrlo jasno vidljivo da Nacionalni stožer nije više u službi građana, već je u službi HDZ-a, jer odluka da se nedjeljom omogući mise, a zabrani odlazak u trgovačke centre je vrlo jasna poruka da se HDZ sprema na parlamentarne izbore u sedmom mjesecu. I to sve je legitimo, ali je sa druge strane pitanje da li zbog toga ugrožavamo živote građana da bi sebi stvorili bolju političku poziciju za dolazak na vlast", pita se Mrsić.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže za Radio Slobodna Europa da HDZ od početka inteligentno koristi Stožer na način da autoritet vlasti sakrije iza bijelih kuta kojih se ljudi boje. Puhovski tvrdi da postupanje Stožera posljednjih tjedana dokazuje tezu koju godinama zastupa, da su sukladno članku 41. Ustava vjerske zajednice odvojene od države, ali da država nije odvojena od vjerskih zajednica.

"Kad god se govorilo o tome da se pravila ponašanja u trenucima velike karantene primjenjuju na sve, pa i na aktivnosti vjerskih zajednica, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bi rekao kako je sve dogovoreno sa Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK), da se ne bi slučajno nekome učinilo da Stožer Civilne zaštite nameće pravila i vjernicima i vjernicama, nego samo ostalima. A ako ih nameće vjernicima, to je samo u suglasju s HBK", podsjeća Puhovski.

Mjere popuštanja u ponedjeljak, osim jedne

Primjer za to je da sve mjere popuštanja počinju u ponedjeljak, osim jedne koja počinje tri dana ranije, a odnosi se na vjerska okupljanja.

"To je trebalo omogućiti da se svečanosti za svetog Duju u Splitu provedu kako je uobičajeno, međutim sam splitsko-makarski nadbiskup sam to otklonio i zapravo na neki način opalio šamar stožeru Civilne zaštite koji je doslovce htio biti ako već ne papskiji od pape, a ono barem biskupskiji od biskupa" zaključuje Puhovski.

U Nacionalnom stožeru Civilne zaštite kažu da im je motiv bio naći balans između povećane mobilnosti stanovništva nakon otvaranja trgovina, a povećana mobilnost je glavni generator širenja epidemije, i nekog načina kako da se tu mobilnost smanji, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite kojem je na čelu.

"Nekako se došlo do toga da je nedjelja ionako dan u kojem se ionako malo toga odvija u smislu radne djelatnosti i ne znam što bi tu bio problem", kazao je ministar Božinović.

Odluka da se privremeno zabrani rad trgovina nedjeljom naišla je na pozitivan odjek kod klerikalnih prolajferskih udruga, ali i kod sindikata. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel nakon sastanka tripartitnog Gospodarsko-socijalnog vijeća 27. travnja poručio je:

"Ako će se išta moći korisno izvući iz ove korona-krize je da će građani moći kupovati šest dana u tjednu, a da će preko 90.000 radnica koje rade u sektoru trgovine imati slobodnu nedjelju."

Poslodavci su izuzetno nezadovoljni zabranom rada trgovina nedjeljom, jer tvrde da tada velike trgovine s namještajem, bijelom tehnikom i slično imaju veliki promet.

Oporbeni socijaldemokrati zatražit će ocjenu ustavnosti najnovije odluke o zabrani rada trgovina nedjeljom.

Ovo je već treći pokušaj zabrane rada trgovina nedjeljom. To su pokušale prvo koalicijska vlada lijevog centra 2003. godine, a potom i HDZ-ova vlada 2008. godine. Međutim, Ustavni sud je 2004. i 2009. godine ukinuo takve odredbe kao neustavne.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG