Dostupni linkovi

Hrvatska: Od 27. travnja kreće ublažavanje mjera u tri faze


Premijer Hrvatske Andrej Plenković
Premijer Hrvatske Andrej Plenković

Hrvatska Vlada usvojila je plan ublažavanja antiepidemijskih mjera radi normalizacije života i gospodarskog poslovanja. Tri grupe mjera stupaju na snagu 27. travnja, 4. i 11. svibnja, najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Od ponedjeljka 27. travnja omogućit će se rad svim trgovinama, osim onima u tržnim centrima. Omogućit će se rad svim uslužnim djelatnostima osim onima koji imaju bliski kontakt s korisnicima. Uvode se javne gradske i prigradske linije, kao i brzobrodske linije, tamo gdje ne postoji trajektna veza. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija i knjižara. Omogućuju se individualni treninzi sportaša I i II kategorije, kao i ekipni treninzi seniora. Omogućuju se državni stručni ispiti.

Od 2. svibnja omogućuje se vršenje vjerskih obreda, za što će Hrvatski zavod za javno zdravstvo dati upute.

U drugoj fazi koja stupa na snagu 4. svibnja kreće sa radom javni i privatni zdravstveni sustav u punom opsegu, kao i pružanje usluga gdje postoji bliski kontakt sa korisnicima, poput frizera ili pedikera.

U trećoj fazi koja počinje 11. svibnja omogućuje se okupljanje do 10 osoba, otvaraju se šoping centri, omogućuje se rad predškolskih ustanova i nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole, kao i rad odjela i djece sa posebnim potrebama s osobnim pomagačem. U visokoškolskoj nastavi omogućuje se obavljanje vježbi i praktičnog rada. Omogućuje se rad ugostiteljskih objekata isključivo na terasama, kao i ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima, isključivo za korisnike smještaja.

Državna matura održat će se između 8. i 29. svibnja, izvijestio je Plenković.

On je dodao kako je važan nastavak fizičkog distanciranja i visokog stupnja higijene. Poslodavci trebaju omogućiti rad od doma gdje je to moguće. Nastavlja se zabrana javnih okupljanja.

„Temeljem ovih odluka, mnogi gospodarski objekti moći će aktivirati svoje djelatnosti što je dobro za hrvatski proračun. Naš cilj da obuzdamo širenje zaraze je ostvaren. Bili smo u tome ispred mnogih. Smatramo da će uz punu svijest svih reaktivacija hrvatskog gospodarstva biti održivija nego da to učinimo naglo. Ovo je veliki iskorak i temelji se na povjerenju,” poručio je premijer.

On je najavio i da će se sa drugim državama EU i sa susjedima razgovarati u sljedećim tjednima i o otvaranju granica, i to sa onima koje imaju srodne epidemiološke uvjete poput Hrvatske, kako bi se omogućilo obavljanje turističke aktivnosti.

Istraživanje javnog mnijenja Hrejting što ga je objavila Hrvatska televizija 22. travnja pokazuje da su građani podijeljeni oko liberalizacije mjera - za zadržavanje strogih restrikcija do smirivanja zaraze izjasnilo se 49,1 posto ispitanika, a za postupno popuštanje, pa i na uštrb zaraze građana – 48,7 posto. Nije znalo ili se nije moglo odlučiti 2,2 posto ispitanih.

XS
SM
MD
LG