Dostupni linkovi

Srbija dodatno ublažava mere


Park Tašmajdan u Beogradu
Park Tašmajdan u Beogradu

Od danas, 28. aprila, otvaraju se parkovi i šetališta i biće dozvoljeni treninzi na otvorenom uz poštovanje preporuka za zaštitu od korona virusa, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

On je najavio da će odluka za sportove u zatvorenom prostoru biti doneta uskoro.

Od 4. maja će biti uspostavljen železnički i drumski međugradski saobraćaj uz poštovanje svih mera zaštite, kao i gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu, ali da se u autobusima gradskog saobraćaja ne uključuje klimatizacija.

Od 4. maja mogu da rade restorani i kafići na otvorenom uz poštovanje fizičke distance i korišćenje zaštitnih sredstava, a u zatvorenom uz poštovanje svih mera zaštite.

Najavljeno je da će od 8. maja biti otvoreni tržni centri uz vođenje računa o broju korisnika, distanci i uz koršćenje zaštitnih sredstava.

Vrtići i produženi boravak u školama za decu koju nema ko da čuva počinju da rade 11. maja. Tiodorović je rekao da se planira da počne da radi oko jedne trećine vrtića. On je objasnio da bi bilo dobro da poslodavci organizuju rad u firmama tako da neko od roditelja može da ostane s detetom da ne bi bilo masovnog odlaska dece u vrtiće.

Od 18. maja biće uspostavljen avio saobraćaj.

Na pitanje kakav je stav struke u vezi sa najavljenom zabranom kretanja za predstojeći vikend zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da se treba strpeti još malo jer se vidi kraj izlaska iz epidemije.

"Ne treba sada zbog gubitka strpljenja da pokvarimo ono što smo do sada uradili. Ne znamo kakva će biti odluka državnog vrha, ali apelujemo da se ponašate odgovorno prema sebi i svojoj porodici", rekla je Kisić Tepavčević.

Vlada Srbije je za vikend zbog prvamajskih praznika najavila zabranu kretanja od četvrtka, 30. aprila u 18 časova do ponedeljka, 4. maja u 5.00 sati.

Članovi Kriznog štaba su izjavili da preporuke o merama daju isključivo u skladu sa stručnim procenama.

"Može se desiti, ako uočimo da je došlo do nečega što nije dobro, da se vratimo na staro", poručio je epidemiolog Tiodorović.

On je rekao da ublažavanje mera, koje se sprovodi i u Evropi, nije rezultat pritiska.

Na pitanje kakve će preporuke biti za slavu Đurđevdan, koja se obeležava 6. maja, Tiodorović je rekao da bilo dobro da se proslavi u kućnim, porodičnim uslovima.

XS
SM
MD
LG