Dostupni linkovi

Zašto Dodik voli Čovićevu televiziju?


Od samog osnivanja državnog javnog servisa traju politička insistiranja da se uspostave i nacionalni kanali
Od samog osnivanja državnog javnog servisa traju politička insistiranja da se uspostave i nacionalni kanali

Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru dostavio Prijedlog zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine.

Taj prijedlog između ostalog predviđa osnivanje Radio-televizije Federacije BiH2 sa sjedištem u Mostaru, zatim postojanje RTVFBiH1 sa sjedištem u Sarajevu, te RTRS-a sa sjedištem u Banjoj Luci. Analitičari smatraju da se na ovakav način Javni servis BiH pokušava dodatno nacionalno podijeliti što godinama pokušavaju izdejstvovati bh. političari.

Javni servis se nalazi u milionskim gubitcima
Javni servis se nalazi u milionskim gubitcima

U klubu Hrvata Doma naroda državnog parlamenta tvrde da njihov prijedlog zakona o javnom servisu BiH, koji je ušao u parlamentarnu proceduru, rješava sve bitne probleme sa kojima se susreće postojeći Javni RTV sistem Bosne i Hercegovine.

"Predloženi zakon ustroja Javnog RTV sistema u bosanskohercegovačkom pluralnom javnom i medijskom prostoru čini prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim javnosti tri konstitutivna naroda, dva entiteta i sve građane Bosne i Hercegovine. Ovaj prijedlog stoga učinkovito rješava sve bitne probleme s kojima se susreće postojeći Javni RTV sistem Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz Kluba Hrvata u Domu naroda PSBiH.

Predloženo je između ostalog osnivanje Radio-televizije Federacije BiH 2 sa sjedištem u Mostaru, čije bi upravno vijeće činilo pet članova (tri iz reda hrvatskog naroda i po dva iz reda bošnjačkog ili srpskog naroda ili iz reda ostalih). Zatim postojanje RTVFBiH1 sa sjedištem u Sarajevu, gdje bi većinu u upravnom vijeću imali Bošnjaci te RTRS-a sa sjedištem u Banjoj Luci gdje bi većinu imali pripadnici srpskog naroda.

Političke partije u BiH nastoje instrumentalizirati sve medije: Enver Kazaz
Političke partije u BiH nastoje instrumentalizirati sve medije: Enver Kazaz

Direktor Media centra iz Sarajeva Boro Kontić kaže da je loša strana ovog prijedloga zakona u tome što se žele napraviti nacionalni kanali čime se produbljuje problem javnog servisa.

“S jedne strane ta činjenica da bi bio hrvatski i bošnjački u današnjoj BiH nije veliki problem, jer je ovjde sve podjeljeno po nacionalnom. Tako da je to jednostavno normalno za stanje države u kojoj smo. Ali za ono što bi trebao biti javni servis, ovo bi bio korak unazad, ili već ne znam u kom pravcu, ali svakako pogrešnom”, kaže on.

Političke partije u BiH nastoje instrumentalizirati sve medije, tako da borba HDZ a za uspostavljanje kanala na hrvatskom jeziku nije ništa drugo nego pokušaj potpune kontrole dijela medijskog prostora, smatra profesor Enver Kazaz.

“Ono što je važno reći, je i da većina intelektualaca koji su bliski HDZ-u, takav postupak političke partije smatraju presudnim nacionalnim interesom”, dodaje on.

Insistiranje na nacionalnim kanalima samo jedna stanica na putu definitivnog destruiranja BiH: Slavo Kukić
Insistiranje na nacionalnim kanalima samo jedna stanica na putu definitivnog destruiranja BiH: Slavo Kukić

Profesor na mostarskom Sveučilištu Slavo Kukić kaže kako formiranje zasebnih nacionalnih kanala nije put koji će dovesti do poštivanja posebnosti specifičnih za BiH

“Ja spadam među one koji su uvjereni, a vrijeme će pokazati jesam li u pravu, da je zapravo insistiranje na nacionalnim kanalima samo jedna stanica na putu definitivnog destruiranja BiH. Ja, stoga od početka dvije tisućitih, kako je ta priča počela se protivim toj filozofiji”, kaže Kukić.

Javni servis BiH već godinama tavori u rukama političara. Nikada nije do kraja završena reforma, RTV taksa se ne plaća, tako da se Javni servis nalazi u milionskim gubitcima. Malo ko vjeruje da posljednji prijedlog Kluba Hrvata iz državnog parlamenta ima za cilj oporavak ove medijske kuće.

“Javni servis bi trebao da bude neka vrsta kulturno historijskog blaga te države. Nekada je to bio, to je ostalo sada u arhivama RTV BiH. Ali ovaj današnji, rasplinut u tri, četiri ili pet, zapravo će samo pretvoriti u pet patuljastih televizija koje zapravo samo služe kao servis nacionalnim strankama i političkim strankama da dodatno sluđuju ovaj narod”, navodi direktor sarajevskog Media centra Boro Kontić.

Radio Televizija BiH uspostavljena je 2001. godine prethodnom odlukom Ureda viskog predstavnika. Od samog osnivanja državnog javnog servisa traju politička insistiranja da se uspostave i nacionalni kanali.

Radio Televizija Republike Srpske u potpunosti se odvojila od zajedničkog javnog servisa i djeluje samostalno, a po ocjeni velikog broja analitičara pod direktnim je uticajem vladajućeg SNSD-a. Čini se da lider HDZ-a Dragan Čović posljednjim prijedlogom zakona kojim se teži uspostavljanju kanala na hrvatskom jeziku ide stopama Milorada Dodika koji ga u toj ideji zdušno podržava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG