Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sindikat BHRT-a traži ostavke menadžmenta i najavljuje krivične prijave


BHRT

Sindikalna organizacija BHRT-a zatražila je trenutnu smjenu menadžmenta zbog, kako su naveli, iznimno teške situacije u tom javnom servisu i činjenice da radnicima nisu isplaćena primanja, te da se doprinosi ne uplaćuju već nekoliko godina, a menadžment ne nudi nikakva rješenja.

"Sadašnje stanje u kući apsolutan je dokaz nesposobnosti i nezainteresovanosti te rukovodeće strukture i nepostojanja bilo kakve vizije daljeg upravljanja kućom. Jedina vizija generalnog direktora, pomoćnika, savjetnika, koordinatora, i ostalih bliskih menadžmentu jeste ostanak na njihovim pozicijama uz bezobrazno i neprihvatljivo visoke plate za jednu firmu koja je pred raspadom", navodi se u saopštenju sindikalne organizacije BHRT-a.

Iz sindikata najavljjuju i ookretanje pojedinačnih krivičnih prijava protiv generalnog direktora i njegovih saradnika zbog, kako kažu, niza protivzakonitih radnji koje su počinili u prethodnih nekoliko godina, od neispunjavanja obaveza prema uposlenicima do neuplaćivanja poreza i doprinosa u posljednje dvije godine.

Zahtijevaju od Upravnog odbora BHRT-a "reviziju svih ugovora koje su različiti sastavi menadžmenta i upravnih odbora BHRT-a zaključili sa firmama i pojedincima van kuće po svim osnovama u posljednjih deset godina, te traže da novi Upravni odbor BHRT-a pokrene niz ranije najavljenih mjera za naplatu dugovanja od entitetskih emitera".

"Zahtijevamo hitan dijalog i rješenja za opstanak javnih emitera, a ne praznu podršku od koje samo pojedini politički krugovi imaju korist. Ne prihvatamo činjenicu da poslanici, koji spadaju u red najplaćenijih u Evropi, nisu u stanju riješiti nijedno ključno pitanje za čitav svoj mandat ili čak i na duži period. Priča o nedostatku političke volje ne može biti nikakav argument za nerad", navedeno je u saopštenju.

Pozvali su članove i sve uposlenike da pripreme za najradikalnije mjere u nastavku borbe za spasa BHRT-a.

BHRT je pred bankrotom i ako se to dopusti, biće to prvi primjer bankrota javnog servisa u Evropi, upozoreno je i prije mjesec dana sa međunarodne konferencije "Nacionalni radiotelevizijski servis u BiH", sa koje su poslani posljednji pozivi za spas javnog servisa BiH.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG