Dostupni linkovi

BiH: Parlamentu dostavljen prijedlog zakona o hrvatskom RTV kanalu


Zgrada institucija BiH
Zgrada institucija BiH

Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH danas je u parlamentarnu proceduru dostavio prijedlog zakona kojim se predviđa formiranje hrvatskog nacionalnog televizijskog i radijskog kanala.

Prijedlogom zakona predlaže se da se uz Radio televiziju Bosne i Hercegovine (BHRT) i Radio-televiziju Republike Srpske, formira Radio-televizija Federacije (RTVFBiH) 2, sa sjedištem u Mostaru, a da se postojeća RTVFBiH čije je sjedište u Sarajevu nazove RTV Federacije BiH 1.

"Predloženi zakon ustroja Javnog RTV sistema u bosanskohercegovačkom pluralnom javnom i medijskom prostoru čini prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim javnosti tri konstitutivna naroda, dva entiteta i sve građane Bosne i Hercegovine. Ovaj prijedlog stoga učinkovito rješava sve bitne probleme s kojima se susreće postojeći Javni RTV sistem Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Inače, Javni RTV servis BiH - BHRT - doveden je pred kolaps zbog neuređenog sistema naplate RTV takse i političkih opstrukcija da se donesu adekvatni zakoni.

XS
SM
MD
LG