Dostupni linkovi

Bojkot izbora bio bi štetan


Viši savetnik premijera Kosova za pitanja zajednica Srđan Sentić izjavio je za RSE da je poziv na bojkot izbora kontraproduktivan i štetan za srpsku zajednicu, koja izlaskom na izbore treba da formira nove opštine.

Izlaskom na izbore srpska zajednica dobija nove opštine i time mogućnost ostanka na Kosovu, izjavio je viši savetnik premijera Kosova za pitanja zajednica Srđan Sentić. On je rekao da bojkot izbora može naneti štetu upravo Srbima, koji bi time zaustavili razvoj svojih sredina. Zato su prema njemu pozivi na bojkot neosnovani.

“Poziv na bojkot je kontraproduktivan. Kao što ste mogli da čujete tu se ne radi o državi znači niko od jačih zvaničnika nije rekao slušajte mi ćemo sada vama da uskratimo primanja koja dobijate iz državnog budžeta, ja mislim da se to neće desiti”,
rekao je Sentić.

Pojedini srpski politički predstavnici sa severa Kosova nedavno su pozvali Srbe da ne izlaze na kosovske lokalne izbore a one koji su se prijavili da povuku svoje liste. Ocenjeno je da oni koji glasaju krše Ustav i zakone Srbije i time daju legitimitet ‘nepriznatoj državi’. Zatraženo je i ukidanje beneficija iz Beograda za sve učesnike kosovskih izbora.

Međutim, Vlada Srbije je preko svog ministarstva za Kosovo u malo drugačijem tonu iznela stav o kosovskim izborima i učešću Srba. Ministar Goran Bogdanović je početkom oktobra boraveći u Leposaviću izjavio da se nisu stekli uslovi za izlazak Srba na lokalne izbore, ali da ‘neće biti odmazde’ prema onima koji budu izašli na te izbore.

Srbija igra dvostruku ulogu

Prema rečima Sentića, radi se o političkim porukama koje samo odmažu srpskoj zajednici.

“Ako analizirate diplomatske izjave koje stižu odozgo oni ne kažu nemojte slučajno izaći na izbore neko uslovi se nisu stekli i tu poruku može da tumači svako kako god želi. Samim tim što se prijavilo preko 20 srpskih partija to je pokazatelj da nešto fali. A šta fali? Mi imamo jednu politiku koja nam govori jedno u poslednjih deset godina a mi imamo sve manje Srba na Kosovu, što jeste problem”,
kaže on.

Prema oceni kosovskih analitičara na kosovske Srbe se i povodom izbora vrši pritisak. Ali Iljir Deda, iz Instituta za istraživanja i politički razvoj (KIPRED) smatra da kako zvanični Beograd tako i neke radikalni grupe gube kontrolu nad srpskom zajednicom, naročito slabi uticaj na Srbe koji žive južno id Ibra.

“Među Srbima postoji volja da izađu na izbore i to se najviše vidi u novim opštinama. Srbija ovda igra dvostruku ulogu, jer neki srpski zvaničnici kažu Srbima da izađu na izbore dok su drugi kategorično protiv”,
kaže on.

Deda dodaje da Srbi koji ne žive na severu, teže da unaprede svakodnevni zizvot i da se integrišu, učestvuju u radu policije, plaćaju struju i druge takse.

“Oni su svesni da o svojoj sudbini mogu da odlučuju samo učešćem na izborima i u radu legalnih institucija”
, rekao je Deda.

Od 75 političkih stranaka, koliko je prijavljeno za izbore 15. novembra, 21 dolazi iz srpske zajednice. Veruje se da su ovi izbori važni pošto će na njima biti izabrane i lokalne vlasti za nove većinski srpske opštine, Gračanicu, Ranilug, Klokot dok će Novo Brdo biti prošireno. Stoga, prema oceni Sentića Srbi samo izlaskom na izbore mogu poboljšati život na lokalnom nivou, a putem formiranja novih opština osigurati ostanak na Kosovu.

“Znači nisu ovi izbori bitni da mi samo izađemo na te izbore samo da bi izašli već je u pitanju stavarnje novih opština, novih institucija u sredinama gde žive Srbi. Ne mogu razumem da neko poziva ljude iz Raniluga na bojkot kada znamo da će 12 sela koja okružuju Ranilug se sastojati od 99 % Srba. Onda imamo i ulaganja koja će nakon kreiranja opština doći”
, kaže on.
XS
SM
MD
LG