Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počinje izborna kampanja na Kosovu


Priština, Foto: Gezim Baxhaku
Na Kosovu danas počinje kampanja za lokalne izbore 15. novembra, prve od kako su kosovske institucije proglasile nezavisnost u februaru prošle godine.

Centralna izborna Komisija Kosova je prihvatila kandidature 74 političke stranke i grupe građana za učešće na opštinskim izborima.

Predsednica CIK-a Nustrin Ljušta je izjavila da je za opštinske izbore prijavljeno 35 albanskih i 23 srpska politička subjekta.

Izbori će biti održani i u novoosnovanim opštinama sa srpskom većinom: Gračanica, Klokot, Ranilug i proširena opština Novo Brdo, a neće biti održani u Partešu i Severnoj Mitrovici koje su predviđene kao nove srpske opštine.

Kako je najavljeno, izbori bi tamo trebalo da budu organizovani u maju iduće godine.

Gotovo svi subjekti kosovskih Albanaca su izabrali Prištinu za otvaranje svoje kampanje. Kosovski Srbi će predizborne aktivnosti početi u Gračanici i okolnim selima.

U Prištini je potpisan kodeks ponašanja tokom kampanje, koji poziva stranke i ostale učesnike izbora na fer ponašanje i poštovanje demokratskih načela.

Srbi i dalje podeljeni po pitanju učešća na izborima


Jedan od lidera Srba sa severa Kosova Marko Jakšić za Radio Slobodna Evropa je izjavio da Srbi, naročito nakon poziva predsednika Srbije Borisa Tadića, ne treba da učestvuju na predstojećim kosovskim izborima:

“Svaki izlazak Srba na te izbore znači priznavanje nezavisnog Kosova. Zato tražimo da gradjani ne izadju na ove izbore a od vlasti u Beogradu da krenu u jednu pravu kampanju za bojkot izbora, kako od vlasti tako i od crkve, jer se samo tako, na neki način, mogu ubediti Srbi da ne izadju na separatističke lokalne albanske izbore.”

Lider Srpskog pokreta otpora sa sedištem u Gračanici (na centralnom Kosovu) Momčilo Trajković, jedan od kandidata na kosovskim izborima, smatra da izlaskom na izbore ne znači da Srbi prihvataju nezavisnost Kosova. On za radio Slobodna Evropa kaže da Srbi sa Kosova izlaskom na izbore prihvataju one institucije i instrumente vlasti koji omogućavaju da u realnom životu žive bolje:

“Ja smatram da tu realnu vlast treba da preuzmu realne snage, dakle, snage koje žele da pomognu svom narodu i rešavaju ključna pitanja. Jer vidite, Srbi južno od Ibra prihvatili su sve. Prihvatili su policiju, prihvatili su da plaćaju struju, vodu, poreze…Sva svoja prava rešavaju kod opštinskog suda u Prištini, odnosno kod opštinskih sudova svuda na Kosovu i Metohiji, potom kod organa uprave…Sva svoja prava Srbi iz Gračanice i okolnih mesta rešavali su u lokalnoj samoupravi u Prištini. Prema tome, mi treba da uzmemo sudbinu u svoje ruku.”

Del: Tri moguća scenarija za izbore


Američki ambasador u Prištini Kristofer Del ocenio je da su opštinski izbori zakazani za 15. decembar izuzetno značajni, prvi izbori u nezavisnom Kosovu i prvi koje organizuju institucije Kosova.

Ambasador vidi tri moguća scenarija za izbore, koji prema njemu mogu značiti prekretnicu za istoriju Kosova.

“Prvi je povoljniji, da izbori budu slobodni i korektni i da ih svi priznaju. Tako jedno snažno Kosovo će ići napred u ostvarivanju zadataka u izgradnji institucija i privrede. Drugi je da se izbori manipulišu, političari podbace u poštovanju pravila i ponašaju destruktivno, da se proces loše vodi, rezultati budu nejasni i da ne budu priznati kao legitimni. To bi izuzetno mnogo štetilo Kosovu, dovelo bi se u pitanje ostvarivanje nezavisne države i sposobnost Kosova da upravlja svojim pitanjima. Nije mnogo ako kažem da u takvim situacijama, kada jedna zemlja želi da dovede vaše pravo na egzistenciju, to bio ozbiljan udarac», rekao je ambasador Del.

On je rekao da postoji treći, još gori scenario.

«Imali bismo slobodne i korektne izbore ali bi se njihova legitimnost dovela u pitanje od strane ljudi koji zastupaju jednostrane agende. Ako pojedinci ili partije dovedu u sumnju rezultate slobodnih i korektnih izbora za njihove uske interese, za kratkoročnu politčku agendu oni će uništiti ne samo Vladu već i državu.»
XS
SM
MD
LG