Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbi i dalje podeljeni oko izlaska na izbore


Foto: Ricki Green
Predstavnici kosovskih Srba zastupaju različit stav po pitanju učestvovanja na lokalnim kosovskim izborima koje su kosovske vlasti raspisale za 15. novembar.

Jedan od lidera Srba sa severa Kosova Marko Jakšić za Radio Slobodna Evropa je izjavio da Srbi, naročito nakon poziva predsednika Srbije Borisa Tadića, ne treba da učestvuju na predstojećim kosovskim izborima:

Marko Jakšić
“Ono što sa naše distance možemo i moramo da kažemo jeste da svaki izlazak Srba na te izbore znači priznavanje nezavisnog Kosova, znači odricanje od sopstvene države, znači priznavanje da su zločini nad Srbima i zlikovci koji su to uradili bili u pravu. Zato mi tražimo da gradjani ne izadju na ove izbore a od vlasti u Beogradu da krenu u jednu pravu kampanju za bojkot izbora , kako od vlasti tako i od crkve, jer se samo tako, na neki način, mogu ubediti Srbi da ne izadju na separatističke lokalne albanske izbore.”

Lider Srpskog pokreta otpora sa sedištem u Gračanici (na centralnom Kosovu) Momčilo Trajković, jedan od kandidata na kosovskim izborima, smatra da izlaskom na izbore ne znači da Srbi prihvataju nezavisnost Kosova. On za radio Slobodna Evropa kaže da Srbi sa Kosova izlaskom na izbore prihvataju one institucije i instrumente vlasti koji omogućavaju da u realnom životu žive bolje:

Momčilo Trajković
“Ja smatram da tu realnu vlast treba da preuzmu realne snage, dakle, snage koje žele da pomognu svom narodu i rešavaju ključna pitanja. Jer vidite, Srbi južno od Ibra prihvatili su sve. Prihvatili su policiju, prihvatili su da plaćaju struju, vodu, poreze…Sva svoja prava rešavaju kod opštinskog suda u Prištini, odnosno kod opštinskih sudova svuda na Kosovu i Metohiji, potom kod organa uprave…Sva svoja prava Srbi iz Gračanice i okolnih mesta rešavali su u lokalnoj samoupravi u Prištini. Prema tome, mi treba da uzmemo sudbinu u svoje ruku.”

On odbacuje optužbe da Srbi izlaskom na izbore priznaju Kosovo kao nezavisnu državu:

“Odmah da vam kažem da ja smatram da ne postoji nezavisno Kosovo, postoji samo albanska vlast nad teritorijom koju kontroliše. Razlog više zašto treba učestvovati jeste i to što se čitava politika države Srbije , bez obžira na njenu želju i pokušaj da instalira i oživi srpske institucije ovde, završava u kancelarijama, pre svega iz razloga što imaju vlast a nemaju moć, dok će ova lokalna samouprava imati i vlast i moć.”


Predsednik Opštine Zubin Potok (na krajnjem severu Kosova) Slaviša Ristić u izjavi za naš program kaže da Srbi ni u kom slučaju ne treba da izadju na predstojeće kosovske izbore:

“Mi imamo zvaničan stav države da ne treba izlaziti na te izbore. Ja očekujem da Srbi jednostavno poslušaju mišljenje Vlade Srbije i Beograda, ali i da pre svega poslušaju sami sebe. Jer učešćem na tim izborima mi ćemo, ne samo priznati nezavisno Kosovo, već ćemo učestvovati i u stvaranju institucija te države koju mi ne priznajemo.”

Inače, delegati srpske Skupštine zajednica opština na Kosovu jednoglasno su na sednici u Kosovskoj Mitrovici usvojili odluku kojom još jednom pozivaju kosovske Srbe da bojkotuju predstojeće lokalne izbore na Kosovu.
XS
SM
MD
LG