Dostupni linkovi

Fejt i Tači pozvali Srbe da izađu na izbore


Peter Faith
Peter Faith
Međunarodni i kosovski čelnici pozvali su kosovske Srbe da izađu na izbore 15. novembra, i tako doprinesu formiranju novih većinski srpskih opština. Ocenjeno je da ima napretka u sprovođenju plana za decentralizaciju.

Učešćem na izborima Srbi će dobiti nove opštine i veća ovlašćenja na lokalnom nivou, dok bi eventualni bojkot bio kontraproduktivan, ocenili su čelnici međunarodnih i kosovskih institucija.

Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt je poručio da je decentralizacija važna za regulisanje života u lokalnoj zajednici. Posebno je korisna kosovskim Srbima, pošto će dobiti nove opštine i time mogućnosti da unaprede mnoge oblasti života. Zato ih je ohrabrio da izađu na izbore 15. novembra.

“Izbori su mogućnost za sve građane Kosova a posebno bitni Srbima da oni dobiju veće nadležnosti o pitanjima koja se tiču njihovog svakodnevnog života u novim većinski srpskim opštinama. To može biti realnost samo ako se izađe na izbore”, rekao je Fejt i naveo koje sve nadležnosti opštine imaju putem procesa decentralizacije.

“Skupštine novih većinski srpskih opština moći će da predlože kandidate za lokalne policijske komandire, dok će i ministarstvo unutrašnjih poslova imati po jednog kandidata”.

‘Ali to nije sve’, rekao je Fejt i dodao da će ‘lokalni Srbi dobiti podršku i u oblasti zdravstva i obrazovanja, kako bi se im omogućilo da vode normalan život’. Fejt je istakao da će se u dve nove opštine Parteš i Severna Mitrovica, glasati naredne godine.

Poziv na bojkot ne pomaže demokratiji


Hašim Tači
Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da ohrabruje činjenica što se za izbore prijavio veliki broj političkih subjekata, te upozorio na posledice eventualnog bojkota.

“Svaki poziv na bojkot je negativan, ne pomaže demokratiji, ometa razvoj Kosova. Zato je potrebno da svi građani pa tako i Srbi učestvuju u radu lokalnih institucija”, rekao je Tači i poručio da će izbori biti slobodni i demokratski.

Fejt i Tači su ovo izjavili posle sastanka međuministarske grupe za decentralizaciju, koja je ocenila da ima napretka u tom procesu. Ministar za administraciju lokalne uprave Sadri Ferati izrazio je zadovoljstvo radom na formiranju novih opština, ali je za puni uspeh neophodno učešće na izborima.

“Izbori će biti održani u 36 kosovskih opština i to je uspeh”, rekao je Ferati.

Prema Planu Martija Ahtisarija i Zakona o lokalnoj upravi, decentralizacija se odvija u dva pravca. Sa jedne strane predstoji formiranje novih opština sa srpskom većinom, a pored toga postojeće opštine dobiće dodatna ovlašćenja.

Stanovnici nekoliko srpskih naselja i sela će na lokalnim izborima 15. novembra izabrati opštinske organe i tako konstituisati vlast. Nove opštine će postati Gračanica, Ranilug, Klokot/Vrbovac, dok će opština Novo Brdo biti proširena. Predviđeno je da i Parteš i Severna Mitrovica postanu nove opštine, međutim to će se desiti nešto kasnije zbog snažnog protivljenja stanovnika tih mesta.

Istovremeno opštine će dobiti veća ovlašćenja, i imati određenu autonomiju u upravljanju javnim finansijama, zdravstvenoj zaštiti, zaštiti kulturnih i verskih spomenika, imenovanju policijskih komandira.

Ali uspeh ovog procesa zavisi od izlaska Srba na izbore zbog čega se srpskoj zajednici svakodnevno upućuju apeli. Ambasador SAD u Prištini Kristofer Del je rekao da kosovski Srbi ne treba da slušaju pozive zvaničnog Beograda na bojkot izbora, već da učestvuju i tako utiču na regulisanje života na Kosovu.
XS
SM
MD
LG