Dostupni linkovi

Bez uputstva Srbije za glasanje na Kosovu


Severna Mitrovica: Predizborni bilbordi su postavljeni na severu Kosova, mada još uvek nije saopšteno kako će izbori biti sprovedeni

Miodrag Milosavljević, stanovnik Severne Mitrovice na severu Kosova većinski naseljene srpskim stanovništvom, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da redovno glasa – i na izborima na kojima se bira vlast na Kosovu, kao i na onima na kojima se bira vlast u Srbiji.

Planirao je da glasa i na parlamentarnim izborima koji su u Srbiji raspisani za 21. jun.

Malo manje od dve nedelje, koliko je do održavanja izbora ostalo, Republička izborna komisija (RIK) još međutim nije javno objavila Uputstvo o tome kako će glasanje za narodne poslanike biti sprovedeno na teritoriji Kosova.

Precizne informacije nisu pružile ni strane posmatračke misije, kao ni Vlada Kosova niti predstavnici lokalne vlasti u srpskim sredinama, pa praktično, do ovog trenutka nema ni zvanične potvrde da će glasanje na Kosovu uopšte biti i sprovedeno.

Jedina zvanična odluka koja je do sada saopštena jeste da se od 8.386 biračkih mesta na kojima će se glasati, 90 nalazi na Kosovu – koliko ih je bilo i prethodnih godina.

Iz RIK-a do ovog trenutka, ni nakon upita Radija Slobodna Evropa (RSE), nismo dobili više informacija o tome kako će glasanje biti sprovedeno, ko će kontrolisati i obezbeđivati izborni materijal i glasačka mesta, gde će se glasovi brojati nakon zatvaranja birališta.

Miodrag Milosavljević iz Severne Mitrovice je, međutim, uveren da će izbora biti, kao što ih je bilo i ranijih godina kada je, na osnovu Sporazuma iz 2012. godine u izborima za parlament i predsednika Srbije, na Kosovu posredovala misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Njegov sugrađanin, Zoran Jevtović, kaže takođe kako se nada da će glasanja biti, uz ocenu da bi u suprotnom to bilo nepoštovanje demokratije.

U međuvremenu, iako održavanje izbora nije potvrđeno, na severu Kosova je počelo postavljanje predizbornih bilborda i plakata stranaka iz Srbije koje će na izborima učestvovati.

Predizborni bilbordi duž puta ka Severnoj MItrovici, 09.06.2020.
Predizborni bilbordi duž puta ka Severnoj MItrovici, 09.06.2020.

OEBS ne posmatra na Kosovu

U Kancelariji OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koja je formalno u ponedeljak 8. juna otvorila specijalnu misiju za procenu izbora u Srbiji (SEAM), za RSE je rečeno da oni „ne vrše posmatranje na teritoriji Kosova, već slede administrativne pripreme srpskih vlasti“ i da ODIHR nije uključen u omogućavanje glasanja na Kosovu, te da nemaju komentara na taj proces.

Istovremeno je Senad Šabović, portparol OEBS-a na Kosovu, za RSE izjavio da su u „komunikaciji sa vladama Srbije i Kosova i da očekuju konačnu odluku“.

Šef misije OEBS u Prištini, ambasador Jan Bratu, sastao se inače u utorak 9. juna sa novoizabranim premijerom Kosova, Avdulahom (Avdullah) Hotijem. Iz kancelarije premijera su preneli da je na sastanku bilo reči o opštoj političkoj situaciji na Kosovu i o „produbljenju saradnje u budućnosti“.

Nije, međutim, pomenuto da li je bilo reči i o srpskim parlamentarnim izborima na Kosovu. Iz ureda premijera Kosova, takođe, nisu odgovorili na upit RSE o tome da li će se organizovati glasanje na Kosovu.

Na pitanja o organizaciji izbora, nije nam odgovorila ni najveća partija srpske zajednice na Kosovu, Srpska lista, koja čini lokalnu vlast u srpskim sredinama i učestvuje u republičkoj vlasti Kosova.

Podsetimo da je doskorašnji premijer Kosova, Aljbin Kurti (Albin) izjavio krajem maja (28.05.), dok je bio na funkciji šefa vlade na dužnosti, da Kosovo, do tog trenutka, od zvaničnog Beograda nije dobilo zahtev za održavanje izbora Srbije na Kosovu.

Njegov je stav međutim da se srpski izbori na Kosovu „ni jednom nisu održali u skladu sa ustavom i zakonima Kosova“.

"Mi ćemo sprovoditi i braniti ustav i zakone Kosova", rekao je tada Kurti.

Kako se do sada glasalo?

Dosadašnji način održavanja izbora je u konfliktu i sa odlukom Ustavnog suda Srbije iz juna 2016. godine, po kojoj dosadašnji način prikupljana glasova na Kosovu - koje OEBS, nakon zatvaranje birališta prevozi u obližnje gradove Vranje i Raška u Srbiji na brojanje - nije u skladu sa Ustavom.

Uprkos tome, i izbori za predsednika Srbije su u aprilu 2017. godine sprovedeni na isti način.

Nakon zatvaranja birališta, naime, glasovi su sa Kosova vraćani u Srbiju, u gradove nekoliko desetina kilometara udaljene od uspostavljenih prelaza, gde su brojani.

Ovaj model, koji je usaglašen sa OEBS-om, ali koji je Ustavni sud Srbije ocenio neustavnim, u delu opozicione javnosti Srbije bio kritikovan jer je, kako su tumačili, „njime priznavana državnost Kosova“.

Da li će isti princip glasanja i brojanja glasova biti primenjen i 21. juna, trebalo bi da piše u Uputstvu koje se čeka da donese RIK, a koji je, kako je za RSE rečeno u Kancelariji za Kosovo Vlade Republike Srbije organ ovlašćen za sprovođenje izbora Srbije na Kosovu.

Srpski državljani koji žive u drugim državama, mogu da glasaju u ambasadama.

Inače, nerešeni odnosi Srbije i Kosova, koji bi, posle zastoja u dijalogu o normalizaciji odnosa dužeg od godinu i po dana, ponovo trebalo da se nađu „na stolu“ u Briselu, takođe su otežavajuća okolnost i svaki put kada se glasa za institucije Kosova, baš kao i sada kada bi trebalo da se odredi model po kome će se birati predstavnici Srbije.

Tako je, nakon poslednjih parlamentarnih kosovskih izbora, održanih u oktobru 2019. godine, između ostalog nastao problem i zato jer glasovi iz Srbije nisu bili poslati poštanskim putem već su samo predati pošti na Kosovu, što je u suprotnosti sa izbornim pravilima o glasanju van Kosova.

Posledica je bila da Centralna izborna komisija (CIK) Kosova te glasove nije uključila u konačan rezultat tadašnjih prevremenih, parlamentarnih izbora.

XS
SM
MD
LG