Dostupni linkovi

Naređeno ponovno prebrojavanje glasova sa oko 1.500 biračkih mesta na Kosovu


izbori na Kosovu, ilustrativna fotografija
izbori na Kosovu, ilustrativna fotografija

Izborni panel za žalbe i pritužbe naredio je prebrojavanje glasova sa oko 1,500 biračkih mesta na Kosovu, od ukupno 2,547 koliko ih je bilo na dan parlamentarnih izbora 6. oktobra.

Panel je takođe naložio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da ukloni iz konačnog rezultata glasove birača van Kosova, koji su pristigli iz Srbije.

Izborni panel danas je odlučio o 100 žalbi koje su podnete na konačan rezultat prevremenih, parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra, kojeg je CIK objavio prošle nedelje.

„Izborni panel je usvojio 54 žalbe kao osnovane, od tog broja za 52 žalbe odlučio je da naloži CIK-u da ponovi prebrojavanje sa 1,472 biračka mesta. U vezi sa žalbom podnetom od strane Koalicije Inicijativa-Alijansa novo Kosovo i Partija pravde (na čijem je čelu Fatmir Ljimaj) odlučio je da je usvoji kao osnovanu i naložio je CIK-u da ukloni iz konačnog rezultata glasove birača van Kosova, koji su pristigli iz Srbije”, navodi se u saopštenju Izbornog panela.

Iz Ljimajeve koalicije, koja nije prošla izborni prag od 5 odsto, tvrdili su da su „paketi sa glasovima koji su se prikupili negde u Srbiji, na jednom privatnom mestu od strane neidentifikovanih i neovlašćenih osoba, u suprotnosti sa svim zakonima, doneti iz Srbije, na Kosovo, također od strane neidentifikovanih i neovlašćenih osoba”.

„Te pakete je potom CIK prokrijumčarila u Centar za brojanje, i tako ih nezakonskih uključila u konačni rezultat izbora“, kazao je Endrit Šalja iz te koalicije na konferenciji za novinare u četvrtak.

Takođe, 23 žalbe su odbačene kao neblagovremene i kao nedopuštene, 25 žalbi je odbijeno kao neosnovane, jedna žalba je povučena.

Reakcije Marka Đurića i Srpske liste

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić i Srpska lista reagovali su na odluku Izbornog panela za žalbe i pritužbe.

Đurić je rekao da interno raseljenim Srbima “ne samo da je onemogućeno da žive na svojim vekovnim ognjištima, već im je uskraćeno pravo da na bilo koji način izraze svoju političku volju”.

Srpska lista u saopštenju navodi da “rezultat političkih kalkulacija, čiji je deo i šovinistička farsa sa brojanjem glasova raseljenih Srba u nekakvih skafanderima konačno je pokazao šta je imao za cilj usvajanjem odluke Izbornog panela za žalbe kojim se odbijaju svi glasovi raseljenih Srba”.

Srpska navodi da "nakon što je postalo jasno da skoro svi ti glasovi pripadaju Srpskoj listi", u Prištini su “došli na ideju da te glasove ponište i time najstrašnije prekrajaju volju glasača, i to onih koji su nakon nasilja na Kosovu raseljeni u Srbiju”.

Srpska lista ističe da i dalje u “svojim rukama ima svih deset mandata a na osnovu demokratski izražene volje srpskog naroda”.

Nezadovoljne strane mogu da se žale Vrhovnom sudu Kosova.

XS
SM
MD
LG