Dostupni linkovi

Rakić zamenik premijera u novoj vladi Kosova, slede izbori u Severnoj Mitrovici


Goran Rakić

Severna Mitrovica imaće nove lokalne izbore, nakon što je gradonačelnik Goran Rakić izabran za zamenika premijera Kosova i ministra za administraciju lokalne samouprave.

Rakićeva Srpska lista u novoj vladi Kosova, izabranoj u sredu (3. juna) dobila je dva ministarstva i poziciju zamenika premijera. ​

Izbori u Severnoj Mitrovici, te još tri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova - Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku – održani su u maju prošle godine.

Raspisani su nakon što su gradonačelnici tih opština, svi iz Srpske liste, krajem novembra prošle godine podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Od srpskih stranaka na izbore su izašli jedino kandidati Srpske liste. Za Severnu Mitrovicu, Leposavić i Zvečan izabrani su ponovo dotadašnji radonačelnici – Goran Rakić, Zoran Todić i Vučina Janković, dok je kandidat za gradonačelnika Zubinog Potoka bio Srđan Vulović.

Ostali srpski politički subjekti, kao što su Građanska inicijativa SDP-Oliver Ivanović, Samostalna liberalna stranka (SLS) i dr, odlučili da ne učestvuju na izborima a zbog, kako su rekli, nikada rasvetljenih ubistava koja su se desila njihovim kandidatima.

Oliver Ivanović ubijen je u januaru 2018, a Dimitrije Janićijević iz SLS-a u januaru 2014. godine.

XS
SM
MD
LG