Dostupni linkovi

Da li je Trampov saradnik zagovarao rusko-američke nuklearke?


Kongresmeni su naglasili da je Flin (na fotografiji) prikrio od javnosti da je putovao 2015. u Egipat i Izrael u cilju promocije projekta
Kongresmeni su naglasili da je Flin (na fotografiji) prikrio od javnosti da je putovao 2015. u Egipat i Izrael u cilju promocije projekta

Američki kongresmeni iz redova manjinske Demokratske stranke saopštili su da istražuju da li je Majkl Flin (Michael Flynn), bivši savetnik predsednika SAD Donalda Trampa (Trump), tajno promovisao projekat Vašingtona i Moskve o gradnji nekoliko desetina nuklearnih reaktora na Bliskom istoku.

“Američki građani zaslužuju da znaju da li je…Flin protežirao privatne interese tih kompanija dok je bio Trampov savetnik u izbornoj kampanji, radio na primopredaji vlasti u prelaznom periodu ili kao predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost”, navodi se u pismu kongresmena Elajdže Camingsa (Elijah Cummings) i Eliota Engela poslatom Flinovom advokatu Robertu Kelneru koji nije želeo da prokomentariše njegovu sadržinu.

Dva kongresmena navode da su zatražili od čelnika kompanija uključenih u pomenuti projekat da obezbede do 4. oktobra uvid u “svu komunikaciju” koju su vodili sa Flinom ili drugim zvaničnicima Trampove administracije.

Camings je vodeći demokrata u Komitetu Predstavničkog doma za nadzor i reformu vlade, a Engel ima važnu ulogu u Komitetu za spoljne odnose. Međutim, kao pripadnici manjinske partije, nemaju pravo da zatraže obavezujuće saslušanje (subpoena).

Projektom je predviđeno instaliranje 40 nuklearnih reaktora na Bliskom istoku za proizvodnju električne energije. Reaktori su tako dizajnirani da ne mogu da se koriste za proizvodnju goriva za nuklearno oružje.

U promotivnom slajdu projekta se navodi da će bezbednost garantovati Rosoboron, ruski državni izvoznik oružja koji je pod sankcijama SAD uvedenim za vreme administracije Baraka (Barack) Obame.

Ovaj poduhvat bi finansirala Saudijska Arabija i druge zalivske zemlje a realizovale bi ga i kasnije tehnički upravljale američke, ruske, francuske, holandske, arapske, britanske, ukrajinske i izraelske firme.

Kamings i Engel ističu da je Flin prikrio od javnosti da je putovao u junu 2015. u Egipat i Izrael u cilju promocije projekta. To se saznalo tek kada je ponovo podneo zahtev za sigurnosnu proveru prilikom izbora za savetnika za nacionalnu bezbednost.

Elajdža Kamings prolazi pored fotografije Donalda Trampa i ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova
Elajdža Kamings prolazi pored fotografije Donalda Trampa i ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova

Dva kongresmena smatraju da je Flin time prekršio federalni zakon te da su o svojim saznanjima obavestili specijalnog istražitelja Ministarstva pravde Roberta Milera (Mueller).

Tomas Kokran (Thomas Cochran), savetnik u “ACU Strategic Partners”, kompanije koja pomaže u realizaciji projekta, kazao je kongresmenima da se očekivalo da Flin tokom puta na Bliski istok izvrši pritisak na zvaničnike u Kairu kako bi odložili izjašnjavanje o ponudi Rusije da finansira i gradi manji sistem od četiri reaktora u Egiptu.

Istovremeno, u Izraelu je nastojao da uveri domaće vlasti da će projekat biti u interesu njihove zemlje, kazao je Kokran.

Međutim, čitav projekat nije odmakao od inicijalne faze planiranja. Ipak, Kokran je u odgovoru kongresmenima ukazao da se mogla očekivati podrška Trampove administracije, pre svega zbog njenog nastojanja da uključi američke i ruske kompanije.

Tramp: Rusija hakirala, ali i drugi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Flin je ključna ličnost u istrazi Kongresa i Ministarstva pravde da li je Rusija pokušavala da se meša u američke predsedničke izbore te da li su Trampovi pomoćnici sarađivali sa Moskvom. Rusija i Tramp to negiraju.

Flin se povukao sa pozicije savetnika za nacionalnu bezbednost u februaru nakon što je visoki zvaničnik Ministarstva pravde upozorio na mogućnost da bude ucenjivan jer u Moskvi znaju da je dao lažne izjave o kontaktima sa ruskim zvaničnicima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG