Dostupni linkovi

Bivši Trumpov saradnik nudi svedočenje o eventualnim ruskim vezama


Michael Flynn bio je sa Vladimirom Putinom na obilježavanju desete godišnjice kanala RT u decembru 2015, a fotografija je objavljena u medijima tek u februaru 2017
Michael Flynn bio je sa Vladimirom Putinom na obilježavanju desete godišnjice kanala RT u decembru 2015, a fotografija je objavljena u medijima tek u februaru 2017

Priredila: Lidija Pisker

Bivši bliski saradnik Donalda Trumpa Michael Flynn, kojeg bi američko sudstvo moglo kazniti zbog navodnih veza s Rusijom, zatražio je izuzeće od mogućeg od krivičnog gonjenja. Imunitet mu još nije odobren.

Michael Flynn, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je podnio ostavku u februaru, rekao je da je spreman odgovoriti na pitanja Kongresa u zamjenu za imunitet zbog "nefer optužbe" u istrazi o mogućoj povezanosti Trumpove predizborne kampanje s Rusijom.

Flynnov advokat Robert Kelner izjavio je da njegov klijent "jako želi ispričati svoju priču ako mu to okolnosti dopuste."

Wall Street Journal objavio je da je Flynn voljan razgovarati s osobljem FBI-a i kongresnim istražiteljima u zamjenu za imunitet od kaznenog postupka. Kelner ovo nije potvrdio.

FBI i vladina obavještajna povjerenstva istražuju Flynnove veze s Rusijom.

Kongres istražuje umiješanost Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine i veze između Trumpove kampanje i Kremlja.

FBI i obavještajna povjerenstva Flynnu još nisu odobrili imunitet, izvijestio je Wall Street Journal.

U izvještaju se navodi da nije jasno o čemu tačno Flynn želi svjedočiti. Međutim, jedan citirani dužnosnik objasnio je da to što traži imunitet sugeriše kako vjeruje da je prekršio zakon.

Flynn je smijenjen s pozicije savjetnika za nacionalnu sigurnost 13. februara ove godine nakon što je otkriveno da je američkog potpredsjednika Mikea Pencea doveo u zabludu. Flynn je demantovao da je u spornom razgovoru s ruskim ambasadorom u Sjedinjenim Američkim Državama Sergejom Kisljakom prije Trumpove inauguracije spominjao ukidanje sankcija Rusiji, što se kasnije ispostavilo tačnim.

Dokumenti također pokazuju da je Flynn od ruskih firmi dobio više od 67.000 američkih dolara prije američkih predsjedničkih izbora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG