Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Koliko su iranski izborni legalni i legitimni?


Ulice Teherana proteklih dana

Iako je mnogo napisano o legitimitetu izbora koji su u Iranu bili povod za masovne prosvjede, postoji opće neaslaganje o legalnosti tih izbora, smatra Mohammad Hedayati-Kakhi, bivši iranski advokat, danas suradnik, istraživač, u Centru za iranske studije na Sveučilištu Durham.

Ugledni pravnik ističe da je u slučaju iranskih izbora otvoreno nekoliko pitanja. Zašto je iranski vjerski vođa Ali Khamnei neposredno po objavljivanju izbornih rezultata, koji su se kasnije pokazali spornima, stao na stranu jednog kandidata, Mahmuda Ahmedinajada?
Zašto je prosvjede opozicije nazvao nelagalnim, kada su protestirali i pristaše Mahmouda Ahmedinajada?

Kako su prosvjedi pristalica Mirhoessina Mousavija ilegalni kada su bili u znaku odavanja počasti ubijenim tokom ranijih protesta?

Ajatoloh Al Khamenei je na molitvi 19. juna kazao da su svi predsjednički kandidati proizašli iz Islamske revolucije, te da nemaju namjeru je i oboriti, znači , ističe Hedayati-Kakhi, izlišno je tvrditi da demonstranti štete fundamentalnim principima islama. Nadalje, mogućnost vlastima da neki protest proglase ilegalnim izdavanjem ili neizdavanjem dozvola, dovodi u pitanje cijeli sistem “dozvola” a sve je to u suprotnosti s Ustavom zemlje. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova je dio izvršne vlasti , ministra imenuje predsjednik, dakle Ahmedinajad , a time se lako osporava legalitet demonstracija, smatra ovaj stručnjak.


Nadalje, Ustavom je zabranjena upotreba sile protiv onih koji mirno demonstriraju, a pogotovo ubojstvo prosvjednika, a upravo se to dogodilo u Iranu. No, državni tužilac nije reagirao na upotrebu sile i ubojstva i nije otvorio istragu, ali jest uhapšeno i zatvoreno stotine demonstranata. Većina ih se nalazi na nepoznatom mjestu, zatočile su ih “nepoznate” snage, upozorava Mohammad Hedayati-Kakhi.

Mirhossein Mousavi je imao puno pravo očekivati da će njegove primjedbe žalbe na izbornu kradju , provjeravati nezavisno tijelo, što bi trebalo biti Ministarstvo pravde, no to se nije dogodilo. A i pitanje je koliko je i ovo ministrastvo samostalno, a koliko pod utjecajem Ahmedinajada.
Ovaj pravnik, upozorava, da bez obzira na to kako će završiti spor oko izbora 2009, konflikt će se iznova ponavljati sve dok pravičnost izbora ne bude potvrdjivala nezavisna i odgovrna vlast, umjesto Vijeća čuvara revolucije.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG